Navigation path

Left navigation

Additional tools

Benvinguts al gran debat sobre el futur d’Europa

Maig 9th, 2017
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 vots cast)

A diferència de la majoria dels himnes nacionals, l’himne d’Europa no és una cançó de guerra. És l’Himne de l’Alegria, una melodia de Beethoven que posa música a uns versos del poeta alemany Friedrich Schiller. En alemany, per cert, les paraules ‘pau’ i ‘alegria’ s’assemblen força (‘frieden’ i ‘freude’) la qual cosa em fa pensar que el nostre himne és una celebració de l’alegria de la pau. L’alegria d’haver canviat l’odi per la solidaritat, la ruïna per la prosperitat, la guerra per la pau. El 9 de maig, Dia d’Europa, és una bona ocasió per recordar-ho, especialment aquest any que celebrem el 60è aniversari de la signatura dels Tractats de Roma, l’acta de naixement de l’actual UE.

Fa seixanta anys els sis països fundadors de la UE van relegar els fantasmes del passat i van assentar les bases d’un projecte que no només va permetre reconstruir i portar la pau a un continent arrasat després d’un conflicte de dimensions tràgiques sinó que, al llarg dels anys, ha creat un espai de lliure circulació de persones, un mercat únic, una moneda comuna, un tribunal de justícia, un espai europeu d’educació, un Consell Europeu de Recerca que dóna suport a investigadors excel·lents i atrau talent…. I allò que va començar amb sis països s’ha ampliat, ha consolidat la democràcia i ha aconseguit reunificar el continent.

Però si els èxits d’aquests 60 anys de projecte europeu són evidents, també ho és el fet que Europa afronta un conjunt de crisis simultànies que l’obliguen a replantejar-se el futur. Just quan la recuperació de la crisi econòmica es començava a sentir la Unió s’ha vist desbordada per un seguit de reptes majúsculs: la guerra de Síria i la crisi de refugiats, el Brèxit, les tensions amb Rússia, el terrorisme…

És el moment de buscar noves respostes a una pregunta que ens ha acompanyat sempre: quina és la pròxima etapa? Ningú pot donar una resposta única, perquè Europa no es pot governar a través de decrets ni dirigir des d’una ‘torre de marfil’. Com ha dit el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, “Europa no és Brussel·les, ni les seves institucions… Europa és al cor de la gent, és el sentiment que compartim un destí comú”. Per això, la qüestió sobre el futur d’Europa s’ha de sotmetre a la ciutadania.

Fa temps que participo, arreu de Catalunya, en el que anomenem ‘Diàlegs ciutadans’ i que són ni més ni menys que trobades amb la gent. Trobades per parlar amb els ciutadans i escoltar quines són les seves preocupacions, idees, queixes i inquietuds. En aquestes visites em reuneixo també amb representants d’ajuntaments, petits empresaris, estudiants… He fet més d’una trentena d’aquests diàlegs i la pregunta clau és la mateixa: quina Europa voleu?

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va presentar al març un llibre blanc amb cinc possibles escenaris de futur per a la Unió Europea i va obrir el gran debat sobre el futur de la Unió. Ha de ser un debat obert, sense tabús, catastrofismes ni utopies. Un debat sincer i aprofundit sobre el que volem que sigui la nostra unió.

Fa seixanta anys Europa va aconseguir el que semblava inabastable: convertir una successió infinita de guerres i destrucció en un llarg període de pau i prosperitat. Però aquesta Europa no és una realitat immutable. Per celebrar el Dia d’Europa, us convido a participar en aquest debat: parleu, opineu, feu-vos sentir! Europa sempre ha estat una elecció i avui ho segueix essent. I la darrera paraula l’han de tenir els ciutadans.

S’obre el gran debat sobre el futur d’Europa

Marc 2nd, 2017
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (2 vots cast)

Quo Vadis Europa? Avui, a punt de celebrar el 60è aniversari del Tractat de Roma que va donar origen a l’actual Unió Europea, és moment de mirar enrere i sentir-nos orgullosos de tot el que hem aconseguit plegats, de recordar i si cal recuperar els valors que ens han mantingut units: la pau, la democràcia i la solidaritat. Tanmateix, també és el moment de mirar endavant i de preguntar-nos si el model que tenim pot millorar-se i quina Europa volem per les generacions futures.

És per aquest motiu que el president Juncker acaba de presentar el Llibre blanc sobre el futur d’Europa, un full de ruta amb cinc possibles escenaris de futur per a la UE. Aquest document obre un procés de reflexió col·lectiu que implicarà el Parlament Europeu, els parlaments nacionals, els governs, els pobles i regions d’Europa, la societat civil, a tothom que tingui alguna cosa a dir.

Fa 60 anys, i amb el somni d’aconseguir una Europa unida i un futur sense guerres, els pares fundadors de la Unió Europea es van embarcar en un viatge llarg i ple de dificultats: el de la integració europea. Van canviar les armes i el camp de batalla pels acords i per la creació d’un espai comú de pau, democràcia, prosperitat i estat de dret. Però avui, 60 anys després, ens trobem en una cruïlla: hi ha veus que pensen que la UE ha de tenir més competències i que s’ha d’avançar cap a la integració i n’hi ha que, al contrari, qüestionen el valor afegit que aporta la Unió als seus ciutadans.

Després del Brèxit i de veure com la UE no ha pogut afrontar amb tota la rapidesa i eficiència que requerien la crisi econòmica o la crisi dels refugiats, és moment de pensar com podem adaptar la nostra unió a 27 a les necessitats i els reptes del segle XXI. Per donar forma al nostre futur cal que ens hi impliquem. El debat ha començat.

El Llibre blanc només és el tret de sortida d’aquest debat, la contribució del president Juncker a la cimera de caps d’Estat i de Govern que tindrà lloc a Roma el proper 25 de març. Aquest document ha de servir fer fomentar un debat molt necessari. Des de la Representació de la Comissió a Barcelona fa anys que vam llençar una sèrie de diàlegs ciutadans per conèixer quina Europa volem des de Catalunya i les Illes Balears. He recorregut personalment més de 30 pobles i ciutats recollint les inquietuds i propostes dels ciutadans sobre el futur de la UE. I ho seguiré fent, la propera cita és el 23 de març a la Roca del Vallès. Com he fet fins ara, transmetré els comentaris dels catalans i balears a Brussel·les perquè alimentin el debat sobre el futur de la UE que ha de cristal·litzar-se amb el discurs sobre l’Estat de la Unió del president Juncker el setembre del 2017.

El president Juncker ho ha deixat molt clar: cal escoltar als ciutadans, perquè són els ciutadans els que tenen la darrera paraula sempre. I es per això, que aquesta reflexió només pot concloure quan els ciutadans europeus diguin la seva, és a dir, a les eleccions al Parlament Europeu que se celebraran el 2019.

El gran instrument europeu per lluitar contra la desigualtat

Gener 24th, 2017
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 vots cast)

Diversitat; això és el que aporten les regions europees al projecte comunitari. Per mantenir el seu protagonisme cal garantir que els ciutadans de totes elles gaudeixin d’un nivell de vida equivalent. Per a això serveixen els fons de cohesió europeus, tal i com demostra l’avaluació de les inversions fetes per la UE a nivell regional entre el 2007 i el 2013 i que la Comissió Europea acaba de publicar.

Els fons regionals europeus són probablement una de les forces d’inversió més importants del continent. Parlem de 346.500 milions d’euros invertits arreu de la UE: 26.600 milions a Espanya, dels quals 679 milions a Catalunya. Per cada euro invertit s’han generat uns beneficis de 2,7 euros i aquests beneficis s’estendran fins més enllà de 2023. Perquè els fons de cohesió europeus no són només intervencions puntuals, sinó que busquen enfortir la capacitat de les regions a l’hora d’ajudar i oferir solucions davant problemes molt presents en el dia a dia dels ciutadans amb resultats concrets.

Per exemple, millorant l’accés a aigua potable amb el finançament de dues plantes dessalinitzadores al Prat del Llobregat —la més gran que s’ha fet a la UE— i al riu Tordera. O amb la construcció de canals d’irrigació a les terres de Lleida. Aquestes noves infraestructures permeten no només millorar la gestió d’un recurs tan preuat com és l’aigua, sinó que també contribueixen al desenvolupament sostenible a Catalunya i arreu de la UE.

De fet, el finançament d’infraestructures és una peça clau per als fons de cohesió perquè contribueix a reforçar les capacitats econòmiques locals i a donar resposta a necessitats a curt i llarg termini. Això és especialment important en un context de recessió com el que hem patit els darrers anys i on aquests fons han servit per pal·liar els efectes de la crisi i mantenir la inversió allà on no arribava la capacitat estatal o regional.

Hospital de la Cerdanya

L’Hospital transfronterer de la Cerdanya és un dels projectes que s’ha finançat amb els fons de cohesió de la UE

Però els fons de cohesió no només impliquen la construcció d’infraestructures per millorar la comunicació i el transport –entre els projectes finançats hi ha la línia d’alta velocitat entre Barcelona i París, l’expansió del Port de Barcelona o la millora de l’accés a internet a les zones rurals. També han ajudat a crear centres d’investigació de primer nivell, on la cooperació entre Catalunya i la resta d’Europa es fa palesa. L’Institut de Ciències Fotòniques de Castelldefels o l’institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de Lleida en són només una mostra.

Són projectes que han contribuït a reforçar la cooperació transfronterera, per exemple amb la creació d’un hospital a la Cerdanya que ha millorat els serveis sanitaris que reben els ciutadans d’una i altra banda dels Pirineus. I, sobretot, són projectes que permeten superar barreres que van més enllà de les físiques, com les d’ètnia o de gènere.

Incloent la perspectiva de gènere en el finançament d’activitats per mitjà del fons de cohesió estem aconseguint millorar la situació de les dones, especialment pel que fa a l’atur femení, la precarietat o la conciliació entre la vida familiar i la laboral.

Problemes com aquests requereixen solucions comunes i aquí és on rau el valor afegit que aporten els fons de cohesió. Cohesió perquè les regions no s’hagin d’enfrontar soles als problemes de la ciutadania; cohesió per garantir que les solucions siguin compartides i, així, millorar la qualitat de vida de tots els europeus.

I per moltes històries més…

Desembre 19th, 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vot cast)

Si aquest article fos un guió de cinema, començaria amb un ‘flashback’: Brussel·les, desembre de 1990. Els 12 estats membres de la UE adopten ‘MEDIA’, el primer programa de suport a la indústria audiovisual europea. El programa començarà a funcionar el 1991 amb un pressupost inicial de 200 milions d’ecus (ho recordeu? la unitat monetària que es feia servir a la UE abans de l’euro) i l’objectiu “d’estimular la creativitat i ajudar el sector audiovisual europeu a aprofitar les oportunitats del mercat únic, així com salvaguardar la diversitat cultural d’Europa”. Al llarg d’aquests vint-i-cinc anys, els 200 milions d’ecus s’han convertit en 2.400 milions d’euros que han servit per donar suport a la producció i distribució de milers de pel·lícules, a l’organització de centenars d’edicions de festivals, a la formació de milers de professionals i a un munt d’iniciatives per modernitzar el sector, impulsar la seva projecció internacional i fer que el cinema europeu arribi a un públic cada cop més nombrós. A Catalunya, des de bon començament l’antena MEDIA –avui Europa Creativa Desk- ha estat un referent a l’hora de fer costat als nostres directors, productors i distribuïdors; ajudant-los a tirar endavant els millors projectes,  animant-los a col·laborar amb d’altres creadors europeus i aconseguint que el cinema i la TV que es fan a casa nostra travessin fronteres. En aquest quart de segle el programa ha invertit uns 45 milions d’euros a Catalunya i ha ajudat a finançar 181 projectes audiovisuals, tant de ficció com documentals i d’animació. També ha donat suport a un total de 72 edicions de festivals i mercats audiovisuals, entre les quals 17 edicions del DocsBarcelona, 7 del Festival de Sitges, 13 edicions del Mecal i 5 del Festival inCURT.

Són números importants els d’aquests 25 anys, perquè demostren que el programa funciona i ha obtingut resultats. Però les històries ens agraden encara més que els números –’We all Love Stories’ és, precisament, el lema de la campanya del 25è aniversari de MEDIA- i d’històries en tenim moltes. MEDIA, des de la seva oficina a Catalunya, ha donat suport a títols tan reconeguts i premiats com ‘El orfanato’, ‘Los lunes al sol’, ‘El laberinto del fauno’, ‘Mi vida sin mí’, ‘A la ciutat’, ‘Hermosa junventud’, ‘L’altra frontera’, ‘En construcción’, ‘La vida secreta de las palabras’, ‘Anita no perd el tren’, ‘REC’, ‘Salvador’, ‘Bruc’, ‘El Elegido/The Chosen’ i molts d’altres. En animació, els ajuts MEDIA són darrera les aventures de Tadeo Jones o del salt de ‘Les tres bessones’ a la pantalla gran. Si voleu la llista completa, hi ha una iniciativa fantàstica que també és fruit de la tasca de l’Europa Creativa Desk-MEDIA Catalunya en aquests darrers anys: la base de dades MFDB (Media Films Database), que aplega els títols de totes les produccions MEDIA (tant a Catalunya com arreu de la UE), amb la descripció corresponent i els premis i reconeixements obtinguts.

Aquests 25 anys de MEDIA són 25 anys d’històries, de personatges i de vivències que ens han fet emocionar, aprendre, somniar o esgarrifar. I, com diu Isabel Coixet en un vídeo que hem fet des de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona: ‘-Quantes històries queden encara per explicar!’.

Així doncs, felicitats MEDIA! i per moltes històries mes.

 

Aquest article va ser publicat a l’especial dels 25 anys del programa MEDIA de revista EMedia.cat.

La solidaritat que ens ha de mantenir units

Desembre 5th, 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vot cast)

El passat mes de setembre el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en el seu discurs sobre l’Estat de la Unió va dir que “la solidaritat és la cola que manté ens manté units”. Va apel·lar a la “solidaritat de cor”, aquella de debò, aquella que tots els europeus coneixem perquè es troba al centre dels nostres valors. Ja ho va dir Robert Schuman en la seva declaració l’any 1950: ” La unitat d’Europa no es farà de cop ni mitjançant un pla únic: es farà mitjançant realitzacions concretes i, primer de tot, creant una solidaritat de fet”.

I ara, justament ara que algunes veus qüestionen el projecte europeu, ara que la UE ha d’afrontar situacions difícils i inèdites, és ara que la Comissió llança el Cos europeu de solidaritat, una iniciativa perquè els joves de 18 a 30 anys puguin participar en activitats solidàries arreu d’Europa. El nou Cos europeu de solidaritat oferirà als joves la possibilitat de fer voluntariat, realitzar unes pràctiques o treballar allà on hi hagi més necessitat d’ajut i intervenció en situacions d’emergència durant un període de dos mesos a un any.

Aquells joves que s’inscriguin al Cos europeu de solidaritat no només tindran l’oportunitat d’ajudar les comunitats més vulnerables, les persones que ho necessitin i els ens locals o nacionals en un ampli ventall de temes com ara la provisió d’aliments, la conservació dels boscos, la reconstrucció de zones que han patit un terratrèmol o l’ajut a la integració de refugiats sinó que també obtindran una experiència professional i personal de valor incalculable. Una vegada acabada l’estada, la UE la reconeixerà de manera oficial a través d’un certificat que omplirà de valors el CV dels joves que hagin participat en aquesta iniciativa europea.

Aquest dimecres serà un gran dia per Europa, un dia per tornar a reivindicar la solidaritat com a valor de la nostra Unió. Aquest dimecres tots els joves que ho vulguin podran inscriure-s’hi i tenir l’honor de formar part del nou cos europeu. Si, com també va dir el president Juncker “el futur de la UE està a les mans dels joves”, ara tenen una oportunitat d’or per donar un impuls a aquesta unió i reforçant-la a través d’un dels valors que ens fa europeus, la solidaritat. Les expectatives són altes: esperem que al 2020 el cos tingui més de 100.000 persones, però estem segurs que les assolirem.

Més informació sobre el Cos europeu de solidaritat

Per què cal una Unió Energètica?

Octubre 24th, 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vot cast)

Perquè cal una Unió Energètica? Aquí cinc arguments, que són els cinc pilars de la transformació del sistema energètic que ha emprès la UE. Seguretat energètica: importem la meitat de l’energia que consumim i això ens fa massa vulnerables en termes econòmics i polítics. Cal un mercat plenament integrat que permeti que l’energia que sobra en un país es pugui consumir en un altre, doni més opcions als consumidors i faci abaixar els preus. L’eficiència energètica, per reduir la dependència i ser més competitius; i la descarbonització, amb mesures per impulsar les renovables i perquè l’energia que es genera localment pugui ser absorbida per la xarxa de manera fàcil i eficaç. Finalment, la recerca i la innovació: la tecnologia de les renovables ocupa més d’un milió de persones a la UE, genera 130.000 milions d’euros i la UE concentra el 40% del total de patents del sector. Europa té el talent, l’experiència i la motivació per mantenir i reforçar aquest lideratge.

Article publicat al butlletí d’Europe Direct Tarragona

 

Les fronteres de la UE són responsabilitat de tots

Octubre 13th, 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (2 vots cast)

Un dels grans èxits de la Unió Europea ha estat l’eliminació de fronteres interiors. Amb la creació del mercat únic es van permetre la lliure circulació de bens, serveis, capitals i persones, i amb la signatura del tractat de Schengen, també l’eliminació dels controls fronterers. Tots ens hem acostumat a viatjar per Europa amb les mans a la butxaca, sense passaport, ni visats, amb la mateixa llibertat amb la que ens movem dins els nostres Estats membres.

L’eliminació de les fronteres interiors implica que ara tots tenim unes fronteres exteriors comunes. Qui arriba, posem per cas, a l’aeroport de Munich, no només entra a Alemanya, sinó que també ho fa Europa. Amb la creació de l’espai Schengen, tots els Estats membres confiaven en el control fronterer dels seus socis comunitaris, però per desgracia, l’arribada massiva de refugiats i immigrants, ha posat sota pressió moltes fronteres europees, en especial les dels països costaners. Només cal recordar que el mes d’octubre del 2015 arribaven a Grècia, de mitjana, 10.000 refugiats diaris.

És impossible practicar una política migratòria i de refugiats responsable, lluitar contra el crim organitzat i preservar al mateix temps la llibertat de moviment sense un control efectiu de les nostres fronteres exteriors. És un problema europeu que precisa una resposta europea. Nou mesos enrere, la Comissió va fer la proposta per a crear la Guàrdia Europea de Costes i Fronteres. Gràcies a l’aprovació del Consell i del Parlament en un temps rècord, aquesta nova guàrdia ja és una realitat.

En la seva declaració de 1950, Robert Shcuman va dir: ” la unitat d’Europa no es farà de cop ni mitjançant un pla únic: es farà mitjançant realitzacions concretes i, primer de tot, creant una solidaritat de fet“. La Guàrdia Europea de Costes i Fronteres posa en pràctica el principi de la solidaritat de fet amb els països fronterers per a benefici de tots.

El nou cos comptarà amb un equip de 1.500 persones que s’ocuparan de facilitar les tasques de cerca i salvament al mar, controlar els fluxos migratoris, gestionar les fronteres exteriors i oferir ajuda operacional i tècnica als Estats membres i a les agències europees existents en la seva tasca guarda-costanera. El nou cos continua la feina que fins ara feia Frontex. Cal recordar que des del 2015 les operacions de la UE al mar mediterrani han contribuït a salvar la vida de més de 400.000 persones i han desactivat 303 embarcacions utilitzades per xarxes de criminals traficants de persones.

Si volem una Europa que ens protegeixi i que vetlli per la nostra seguretat, necessitem una gestió comuna de les nostres fronteres. Si volem que l’espai Schengen funcioni i poder moure’ns sense controls interiors és necessari millorar la protecció de les fronteres exteriors. El nou cos suposa un pas de gegant en aquesta direcció.

Propostes per millorar l’estat de la Unió

Setembre 14th, 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vot cast)

Molt probablement la paraula «Soteu» significa ben poc per a la majoria de vosaltres. És un acrònim angles que vol dir «estat de la Unió Europea». El Soteu o discurs anual sobre l’estat de la Unió és un dels moments crucials del calendari polític europeu. L’edició del 2016, que el president de la Comissió Europea ha pronunciat davant l’eurocambra el passat 14 de setembre, ha despertat una expectació mediàtica sense precedents potser perquè la UE no es troba en el seu millor moment.

El Brèxit, la crisi econòmica, els atacs terroristes o l’arribada massiva de refugiats han sotmès la Unió a pressions sense precedents que precisen d’una redefinició d’Europa. Per aquest motiu, el president Juncker ha fet una crida aferrissada en defensa de la unitat perquè la Unió Europea respongui a les necessitats reals dels ciutadans. En paraules seves, «hem d’oferir una Europa millor, una Europa que protegeixi i preservi la manera de viure dels europeus, que doni poder als nostres ciutadans i que els defensi dins i fora de les nostres fronteres».

Segons la meva lectura personal, el discurs del president Juncker presenta una Europa més social, que cerca el creixement econòmic sense renunciar al model social europeu; en segon lloc, proposa mesures per reactivar l’economia i completar el mercat interior en molts àmbits: inversions, sector digital, energia o capitals; finalment, l’Europa de Juncker serà una Europa que se centri en les coses grans, en aquelles en què hi aporta més valor afegit. Això vol dir unió econòmica i monetària, seguretat o política exterior i de defensa.

Aquesta visió d’Europa no és purament filosòfica, sinó que es concentra en mesures ben concretes per als propers dotze mesos. Per exemple:

  • Ocupació i creixement: «Europa ha d’invertir en els seus joves, en les persones desocupades i en les empreses emergents (start-ups); avui proposem duplicar la durada i la capacitat de finançament del Fons europeu d’inversions estratègiques».
  • Connectivitat: «Avui proposem que el 2020 tots els pobles i ciutats d’Europa estiguin  equipats amb connexió wifi gratuïta a les principals zones d’activitat».
  • Drets d’autor: «Vull que els periodistes, editors i autors cobrin per la seva feina independentment del fet que l’hagin feta en uns estudis o en a la sala d’estar de casa, tant si es difon on line, com off line».
  • Unió dels mercats de capital: «Una economia gairebé totalment depenent dels crèdits bancaris és perjudicial per a l’estabilitat financera; també és perjudicial per als negocis com hem pogut comprovar durant la crisi financera; és per aquest motiu que és urgent agilitzar la creació de la unió dels mercats de capital; avui la Comissió posarà damunt taula un full de ruta concret per fer-ho».
  • Migració: «Avui engegarem un pla d’inversió exterior ambiciós per al continent africà i per als nostres països veïns, que tindrà el potencial per atreure inversions per valor de 44 000 milions d’euros, una xifra que pot arribar fins als 88 000 milions si també hi contribueixen els Estats membres».
  • Seguretat: «Defensarem les nostres fronteres amb una nova guàrdia costanera i fronterera».
  • Defensa: «Per tenir una defensa europea forta, la indústria de defensa europea ha d’innovar; és per això que proposem que abans no acabi l’any hi hagi un fons europeu de defensa per accelerar i promoure la recerca i la innovació en aquest àmbit».

El discurs sobre l’estat de la Unió dóna el tret de sortida al diàleg entre el Parlament i el Consell per preparar el programa de treball de la Comissió per a l’any vinent. És el punt de partida d’un any intens que pot marcar el començament d’una nova Europa.

Podeu llegir el text del SOTEU aquí

 

Els tractats comercials de la UE: molt més que creixement econòmic

Setembre 1st, 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (2 vots cast)

El 90% del creixement econòmic mundial dels propers anys es produirà fora de la Unió Europea, segons el World Economic Outlook del Fons Monetari Internacional. En efecte, només cal veure l’enorme tirada de les economies emergents per entendre que si volem reactivar la nostra economia i crear ocupació hem d’aprofitar la demanda de productes i serveis que generarà aquest creixement econòmic a l’Àsia, a Amèrica i a d’altres parts del món. La política comercial de la Unió Europea cerca precisament això i per veure si aquest objectiu es compleix, més que especular sobre possibles resultats d’acords que encara no s’han signat, com és el cas del TTIP, val la pena fer una mirada enrere i comprovar quin ha estat el resultat dels acords més recents que han entrat en vigor.

Ara fa just cinc anys, el juliol del 2011, la UE signava un acord de lliure comerç amb Corea del Sud. Un informe de la Comissió Europea fa balanç d’aquests primers cinc anys de vigència de l’acord i en voldria extreure unes quantes dades: les exportacions europees cap a la República sudcoreana han augmentat un 55%; el dèficit comercial de la UE amb aquest país s’ha convertit, desprès de l’acord, en superàvit; el comerç bilateral va arribar al seu màxim històric el 2015 amb un valor de 90.000 milions d’euros, i les empreses europees s’han estalviat més de 2.800 milions d’euros amb la reducció o la supressió dels drets de duanes. La por d’una arribada massiva de productes coreans, com ara automòbils, no s’ha materialitzat i, en canvi, les vendes de cotxes europeus a Corea del Sud s’han triplicat. A més a més, aquest acord ha obert noves possibilitats d’exportació per a pimes europees en els sectors de l’alimentació, les begudes, la ceràmica o els envasos, entre d’altres. Els números són prou reveladors i les conseqüències fàcilment deduïbles: quan les empreses europees exporten més i estalvien en despeses administratives poden invertir en desenvolupament industrial i d’aquesta manera estimular el creixement i crear nous llocs de treball.

Però amb això no n’hi ha prou. La Unió Europea està compromesa amb el desenvolupament social i la protecció del medi ambient i cal que ho reflecteixin els seus acords comercials. L’acord UE-Corea protegeix el dret de cadascuna de les parts a establir els seus propis nivells de protecció en matèria laboral i mediambiental i, alhora, permet la col·laboració per millorar les condicions en aquests àmbits, salvaguardant la sobirania regulatòria de les autoritats respectives. Aquesta idea del comerç com a motor no només de creixement econòmic, sinó d’estàndards ambientals i socials a nivell global, és el que pretén promoure la Comissió Europea amb l’estratègia ‘Trade for all’ (Comerç per a tothom) que es va presentar a finals de 2015 i que marca el camí que han de seguir els nous acords comercials de la UE.

L’acord amb Corea del Sud, tot i que anterior a aquesta estratègia, també va més enllà dels beneficis econòmics i ja incorporava valors socials i ambientals. Així, la UE i Corea del Sud han impulsat arran d’aquest acord diverses iniciatives per assegurar la ratificació i aplicació en la pràctica de normes laborals de la OIT; o per fer front a la tala il·legal de boscos, entre d’altres. Una de les iniciatives més recents, anunciada tot just fa una setmana, és un projecte de cooperació dotat amb 3,5 milions d’euros per crear un sistema nacional d’intercanvi d’emissions a la República de Corea, que serà el primer de l’est asiàtic i que funcionarà com una eina essencial per al control i la reducció d’emissions industrials contaminants.

Així doncs, els primers resultats cinc anys després de l’entrada en vigor de l’acord amb Corea del sud mostren l’enorme potencial de la política comercial per crear creixement i ocupació. Uns resultats que, a més, s’aconsegueixen sense necessitat de més despesa pública. És evident que cal tenir una bona política comercial; equilibrada, respectuosa amb el medi ambient i amb els drets laborals. En aquest sentit, el debat públic que s’ha generat arran de les negociacions de l’acord de lliure comerç amb els Estats Units, el TTIP, és positiu perquè demostra l’interès i la implicació de la societat, i pot ajudar a millorar la orientació de la política comercial i a aconseguir uns acords millors per a tothom. Però no hem de perdre de vista l’enorme potencial del comerç internacional per obrir-nos al món; per defensar la nostra economia i crear ocupació; per exportar els nostres productes, els nostres serveis, i –per què no- també els nostres valors.

Ferran Tarradellas, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona

Article publicat al Diari Ara el 30 de juliol de 2016

Les oliveres mil·lenàries del Sénia: història viva d’Europa i projecte de futur

Juliol 25th, 2016
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (6 vots cast)

Les arrels clavades a la terra que la va veure néixer fa 1.700 anys. El tronc imponent, contornejat pel pas dels segles, entapissat de corbes, nusos i forats. Les branques donant encara un fruit que ja collien els nostres avantpassats romans. L’olivera Farga de l’Arion, d’Ulldecona, és un monument viu que ret homenatge al passat però que, alhora, ens ensenya a projectar futur.

Foto: Santi Martorell

L’olivera Farga de l’Arion d’Ulldecona té una edat estimada de 1.701 anys. Foto: Santi Martorell

Perquè la conservació de les oliveres mil·lenàries del Sénia –la de l’Arion és una de les més de 4.000 que hi ha a la zona – és una iniciativa que no només mira enrere, sinó que aprofita tot el potencial d’un paisatge únic per posar en valor el territori i generar noves oportunitats. Aquests arbres monumentals, amb els seus camps voltats de murs de pedra, són un atractiu turístic de primer ordre –el Sénia té la major concentració d’oliveres mil·lenàries del món-, però també un actiu per al sector agrícola i alimentari, així com per a la restauració i el comerç local. De les seves olives se n’extreu un oli d’altíssima qualitat que estan començant a comercialitzar cooperatives i empreses de la zona. S’ho imaginen? Un oli fet amb el fruit d’oliveres que han vist passar segles i civilitzacions, en plena Via Augusta romana!

És per això que el paisatge d’oliveres mil·lenàries del Sénia va ser guardonat amb el Premi de Patrimoni Cultural de la UE Europa Nostra i la tasca que fan la Mancomunitat Taula del Sénia i l’Associació Territori Sénia ha obtingut el reconeixement internacional. El jurat del Premi de Patrimoni Cultural de la UE va destacar “la importància històrica de les oliveres i l’esforç conjunt per preservar i millorar aquest paisatge cultural únic”, així com el fet que el projecte de conservació s’hagi realitzat “en un territori multiregional”, amb la cooperació dels governs de tres comunitats autònomes (Catalunya, el País Valencià i l’Aragó), administracions locals i entitats públiques i privades.

Visitaré el paisatge històric de les oliveres del Sénia i els museus d’oliveres mil·lenàries de l’Aron, a Ulldecona, i Pou del Mas, a la Jana, en una trobada amb els responsables de la Mancomunitat Taula del Sénia el proper 27 de juliol. Serà un honor conèixer de primera mà aquest projecte, que és un exemple a seguir, una mostra del que anomenem ‘bones pràctiques’ que tant ens agraden a les institucions europees. Perquè, n’estem convençuts, l’intercanvi d’experiències i la cooperació a diferents nivells és l’adob ideal perquè fructifiquin idees i propostes que ajuden a millorar la vida dels ciutadans.

L’olivera és un símbol de la cultura mediterrània i europea. També una branca d’olivera, al bec d’un colom blanc, representa la pau. I és l’anhel de pau i de bastir junts un futur millor per a tots el que ha impulsat, des dels seus inicis, el projecte de construcció europea. Les oliveres del Sénia, que han vist com els europeus som capaços del millor –unir-nos per preservar uns valors comuns de pau, solidaritat i respecte a la diversitat- i del pitjor – destruir-nos mútuament en guerres fratricides- en són testimoni . Val la pena que no ho oblidem.