Navigation path

RSS feedRSS feed

My Blog

Additional tools

Музика срещу глада

октомври 16th, 2013

Знаете ли колко деца умират от недохранване всяка година? Или всеки ден? Помислете за няколко секунди и се опитайте да познаете числото…

Ето го и отговорът – всеки ден, над 8000 деца по света умират от недохранване. Това прави 3,1 милион деца на година. Можете ли да си представите 3,1 милион деца на едно място? Те биха напълнили град като Мадрид или Берлин – голям град, пълен с умиращи от глад деца, който изчезва от картата на света всяка година, за да се напълни пак на следващата. Това може да изглежда като сцена от филм на ужасите, но е реалност тук и сега.

Най-тъжното в тази ужасна картина е, че тя всъщност няма нужда да е реална. Защото гладът е решим проблем – нашата планета произвежда достатъчно храна за всички свои обитатели. Как тогава, още не сме намерили решение?

Днес е добър момент да си зададем този въпрос, защото 16 октомври е Световния ден на прехраната. Това е и добър повод да се запитаме как можем да променим тази ситуация. Европейската комисия работи здраво, за да сложим край на глада и недохранването. Ето как:

– имаме модерна политика за помощ за прехрана, която допринася за дългосрочната продоволствена сигурност на хората в риск

– обръщаме специално внимание на най-уязвимите държави, където гладът е най-масов убиец

– работим в сътрудничество с партньори, които са в най-добра позиция да променят нещата: Световната програма по прехраната, неправителствени организации, правителства и разбира се, с тези, на които им пука най-много – майките, лекарите, медицинските сестри.

За да сложим край на града обаче е нужно нещо повече от политики и пари: нужна е ангажираността на всеки един от нас. Ето защо, заедно с нашия партньор – организацията “Действие срещу глада”, създадохме Оркестър “Не на глада”.

Музикантите в него свирят на инструменти, направени от не-ядливите части от хранителни продукти, като обелки от тиквени семки и банани, черупки на кокосови орехи и листа. Миналата неделя, оркестърът изнесе едновременно три концерта в Лондон, Париж и Мадрид. Можете да ги гледате в интернет и да научите повече за кампанията тук:

Защо разчитаме на музиката за борбата с глада? Защото музиката е храна за душата, тя е универсалният език, който говори направо на сърцето ни и има силата да вдъхновява и да ни дава импулс за действие. А действието и вдъхновението са ни нужни, за да преобърем ужасната статистика на глада и да го пратим в миналото, където му е мястото. Ще се присъедините ли и вие към нас?

Add Comment Register

Leave a Reply

You must be logged in and you must ensure that your browser allows session cookies to post a comment.