Navigation path

My Blog

Additional tools

Да помним огнеборците

юли 1st, 2013

Понеделнишката сутрин донесе ужасна новина от Америка. Цял екип за борба с горските пожари от Прескот, Аризона – 19 огнеборци – са загинали в борба с пожар близо до Ярнел, на 80 мили северозападно от Феникс.

От седмици с огнената стихия се борят техни колеги в Ню Мексико и Аризона, където температурите се очаква да достигнат 54 градуса – близо до световния рекорд, отчетен преди век в Долината на смъртта в Калифорния.

Президентът Обама нарече загиналите „герои – професионалисти с отлични умения които смело застанаха на пътя на опасността, за да предпазят живота и имуществото на непознати свои сънародници“.

Борбата с пожарите е опасна работа, както посочи губернатора на Аризона Ян Бруър. Климатичните промени умножават опасностите и ги разпространяват все повече. Виждаме, че и у нас, в Европа, рисковете растат.

Почти всяка година, капацитетът ни да реагираме на бедствията е поставен на изпитания. А в момента навлизаме най-рисковата фаза на годината по отношение на горските пожари. Според нашия всекидневен ECHO-бюлетин, списван от експертите на Центъра за реакция на спешни ситуации, координатите на опасността днес са: „много висок риск в голяма част от Португалия, цяла южна Испания, южна Франция (районът на Монпелие), сицилианското крайбрежие в Италия, южното крайбрежие на Гърция, Кипър и централна и югоизточна Турция“.

Намираме се в тази опасна ситуация само дни след като Централна Европа пострада от рекордни наводнения, които причиниха смърт и масирани щети. Ето най-пресния пример за това как рисковете от бедствия се увеличават главоломно. Трябва да се подготвяме за една все по-наситена картина на все по-реални заплахи – и ние се подготвяме.

В тази връзка е подготвяното от нас ново законодателство в областта на гражданската защита, което поставя по-голям акцент върху подготовката и превенцията и засилва нашата способност да действаме заедно срещу бедствията. На упражнението по гражданска защита EU Taranis 2013, заради което бях в Залцбург миналата седмица, видях с очите си как нашата готовност за реакция се подобряват чрез по-добра координация и съвместна практика.

Центърът за реакция на спешни случаи е ключов в този процес като координационно ядро на операциите в помощ на 32-те държави-сътруднички в европейския Механизъм за гражданска защита, но и на тези по света, които могат да се окажат в нужда от нашата помощ.

Нека всички се замислим как можем да намалим риска от пожари, нека сме по-внимателни и да се грижим повече за нашата така уязвима природа. А когато пожарите все пак избухнат, да си спомним с грижа и благодарност за смелите мъже и жени, които се изправят срещу тях.

Add Comment Register