Navigation path

My Blog

Additional tools

По-добре подготвени срещу бедствията

юли 25th, 2013

Source: DPA

Наводненията, които заляха Централна Европа неотдавна, счупиха рекордите за най-високи нива на няколко от големите европейски реки. Картините приличаха на библейския Потоп и всички, включително в България, следяхме със свити сърца докъде ще стигнат видите на Дунав и Елба.

Тези наводнения бяха поредния предупредителен сигнал, че не можем да избегнем ефектите на промените в климата. Бедствията – включително наводненията – идват все по-често и са все по-тежки. Това поставя в риск са все повече европейци и все повече от личната собственост и инфраструктурата на нашия континент. Ние също усетихме на гърба си този риск с наводненията в Южна България миналата година.

Наводнения като тези, които видяхме през юни, причиняват щети за милиардо евро – особено болезнена загуба в момент, когато европейската икономика се опитва да си стъпи на краката. Ето защо е необходимо да подобрим управлението на бедствия на местно, национално, регионално и европейско ниво. Работя по това, включително чрез предстоящото ни законодателство за по-сплотена реакция на бедствия. Тази седмица моят колега – комисарят по регионалното развитие Йоханес Хан – направи друга важна стъпка в тази посока. Той обяви, че новите правила за Фонда за солидарност ще засилят вниманието към превенцията.

Европейските фондове са ценен ресурс, който страните-членки могат да инвестират в превенция и мерки за намаляване на риска от бедствия. В Европейската стратегия за Дунавския регион, например, има около 2 милиарда евро за защита срещу наводнения. Мерките срещу бедствия ще са още по-сериозен приоритет на кохезионната политика на ЕС в следващия бюджетен период, между 2014 и 2020г.

Действаме в тази посока защото превенцията наистина работи – наводненията в Централна Европа бяха по-тежки от тези, които заляха същия регион преди 12 години, но щетите бяха по-малко именно заради взетите превантивни мерки. Това е само един от многото примери, които доказват, че всяко евро, инвестирано в превенция, спестява между четири и седем евро от щети.

Рисковете растат, но не сме безпомощни – ако действаме решително и заедно, ще понесем по-леко изпитанията на бурите.

Add Comment Register