Navigation path

My Blog

Additional tools

Кувейт Две

януари 19th, 2014

Отново съм в Кувейт след една година, през която конфликтът в Сирия доби катастрофални размери. След първата конференция за набиране на средства за жертвите, която се проведе тук в началото на 2013г., броят на сирийците, които имат нужда от хуманитарна помощ се увеличи четири пъти; бежанците в съседните на Сирия страни станаха пет пъти повече; а заради разбитото здравеопазване, в страната се върна полиомиелитът.

В отговор на тези растящи проблеми, Европейската комисия отпусна седем пъти повече помощ, отколкото бяхм обещали на първата конференция в Кувайт – 1 милиард долара спрямо поетия ангажимент от 136 милиона. За съжаление, дори с тази рекордна помощ не можем да покрием всички нужди, защото

кризата е огромна

но и защото достъпът до нуждаещите се в Сирия се влоши значително през изминалата година.

Конференцията “Кувейт Две” набра впечатляващи суми: участниците обещаха да предоставят почти 2,5 милиарда долара, с 1 милиард повече отколкото предната година. Домакинът – Кувейт, отново прояви голяма щедрост: 500 милиона долара за помощ на сирийския народ. С мощна подкрепа: 753 милиона долара – се ангажира и ЕС. От началото на сирийската криза, Европа предостави

3,5 милиарда долара за помощ

на бедстващите. Тези суми изглеждат огромни, но покриват едва 40% от нуждите за 2014г., по оценка на ООН. Макар и внушителна, тази международна подкрепа не значи нищо за хората, блокирани като заложници между враждуващите страни. Това няма да се промени, освен ако силите, които се бият в Сирия не допуснат повече хуманитарни работници и повече хуманитарна помощ.

До този момент, хуманитарната общност няма достъп до 250,000 хора в Сирия и трудно достига до други 2,5 милиона души. Това ще се промени само, ако всички ние продължим да оказваме натиск върху режима и опозиционните групи, за да прилагат Председателското изявление на Съвета за сигурност на ООН от миналия октомври: да спрат да бомбардират училища и болници, да спрат да стрелят по хуманитарни работници, да осигурят безопасното преминаване на хуманитарни конвои.

Моля се това да се случи. Следващата сряда ще започнат така наречените

преговори “Женева Две”

– възможност за опонентите да тръгнат по пътя към политическо решение и примирие. Генералният секретар на ООН, който беше съорганизатор на донорската конференция в Кувейт, ми каза, че преговорите ще бъдат трудни – но и че той е готов да направи всичко по силите си за техния успех.

От историята знаем, че всяка война има своя край и че политическото решение е важна стъпка към мира. Знаем, че това неизбежно ще се случи и с войната в Сирия – но не знаем още колко човешки живота трябва да бъдат разбити преди да се сложи край на тази лудост.

Колкото по-скоро намерим отговор на този въпрос, толкова по-добре. Затова се моля за успеха на преговорите “Женева Две”. Той би означавал, че догодина, на конференцията “Кувейт Три” международната общност ще може да се насочи към дългосрочна помощ за Сирия: помощ за градивност и възстановяване.

Add Comment Register