Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ajudar els nostres pagesos

La vida de pagès és una vida dura. La seva feina, condicionada pel caprici de les condicions meteorològiques i amb una competència creixent arreu del món, està sotmesa a desafiaments que probablement cap altre sector ha d’afrontar. I tanmateix és la feina més important de totes. Podem viure sense telèfons, sense cotxes, sense mobles o fins i tot sense cases, però no podem viure sense els productes que ens donen pagesos i ramaders.

A la tornada de vacances, he hagut de rebre un grup de pagesos enfadats. Són productors de préssecs i nectarines. A Europa, els principals productors d’aquestes fruites són Itàlia, Espanya, França i Grècia, quatre dels països més tocats per la crisi econòmica. Encara que sempre hi ha una variabilitat estacional a causa de les condicions climàtiques, aquest any la meteorologia ha tingut un impacte particularment negatiu en el mercat. Les condicions climàtiques de la primavera i principis d’estiu van provocar un augment de la producció i també un avançament de la maduresa. Això va concentrar la disponibilitat d’aquests dos fruits a l’inici de la temporada, en lloc de distribuir-se durant diverses setmanes. Per acabar-ho d’adobar, la condició més fresca i humida de juny i juliol va desaccelerar el consum. El resultat va ser uns preus extraordinàriament baixos que perjudicaven –i molt- els productors d’aquestes dues fruites.

préssecs

La Comissió ja seguia aquest desenvolupament des de principis d’estiu i va reaccionar tan ràpidament com ens permeten els nostres propis procediments. L’11 d’agost es van proposar mesures extraordinàries per ajudar els pagesos. Bàsicament, la Comissió va autoritzar la retirada d’una part de la producció per reduir l’oferta i es van destinar fons europeus a promocionar el consum de préssecs i nectarines.

Malauradament, la situació que ja era difícil,  va empitjorar amb el bloqueig rus als productes agrícoles europeus. Aquest ha estat un altre cop duríssim per a tota la pagesia europea. La Comissió també va reaccionar d’urgència i des d’aleshores s’han pres un conjunt de mesures per ajudar diversos sectors (llet, fruites, verdures, etc) i promoure els nostres productes en nous mercats. Es continuaran prenent noves mesures fins que s’estabilitzi la situació. (Podeu seguir la resposta europea al bloqueig agrícola rus en aquesta pàgina). Les mesures que s’estan posant en marxa són possible gràcies a la nova Política Agrícola Comuna, la PAC, que vam aprovar tot just fa un any, i que s’està posant en funcionament.

Però això no treu que els pagesos segueixin passant-ho malament i continuïn necessitant ajut. Entretant, tots podem fer-hi  alguna cosa per donar un cop de mà. Jo en concret ja fa dies que prenc préssecs i nectarines per postres. És una manera sana i agradable d’ajudar els nostres pagesos. I a més a més, deliciosa. Aquesta crisi m’ha fet redescobrir les virtuts d’una dieta amb més fruites i verdures. I la veritat és que em sento millor, per partida doble.

Leave a Reply