Navigation path

Left navigation

Additional tools

Amb els ulls a París

Aquests darrers dies hem patit els efectes d’una onada de calor. Sequera, incendis, nits en blanc, problemes de salut per la gent més gran, són algunes de les conseqüències d’un augment inusual de les temperatures. No es pot dir si la calorada dels darrers dies és conseqüència o no del canvi climàtic, però ens dóna una idea del que ens espera si no fem alguna cosa per a prevenir-lo. El proper mes de novembre, París serà l’escenari de la 21a Conferència de les Parts sobre el Canvi Climàtic (més coneguda com a COP21) que té com a objectiu aconseguir un acord universal i vinculant per lluitar contra el canvi climàtic. La UE hi anirà amb la voluntat de liderar la transició mundial cap a  una societat baixa en gasos d’efecte hivernacle.

Amb els ulls posats a la cimera de París, la setmana passada el vicepresident de la Comissió Europea i responsable d’Unió Energètica, Maros Sefcovic, i el comissari de Política Climàtica i Energia, Miguel Arias Cañete, van presentar un paquet de mesures per transformar el sistema energètic europeu i fer possible el nostre objectiu a mig terme (millor termini, crec): reduir almenys un 40% les emissions d’aquí al 2030.

La proposta de la Comissió té 4 punts clau que posen les llars i els consumidors al centre del mercat europeu de l’energia i a on l’eficiència energètica serà la prioritat número 1.

 

Els quatre punts que presenta la proposta són els següents:

 

  1. Millorar el règim europeu de comerç de drets d’emissions: es tracta del principal instrument que té la UE per lluitar contra el canvi climàtic. El sistema estableix el màxim d’emissions que es poden produir a la Unió i els converteix en “drets d’emissió”. Aquests “drets” poden ser comprats o venuts en un mercat obert, de manera que si una fàbrica, central elèctrica o una altra instal·lació vol emetre CO2 ha de comprar els “drets” per a poder-ho fer. Això posa un preu a la tona de carbó emesa i incentiva que la industria millori la seva eficiència i redueixi les seves emissions (si no, han de pagar). Aquest sistema, que ha propiciat una reducció important de les emissions, s’ha(n)  d’adaptar als nous temps perquè segueixi essent eficient a Europa i atractiu per a d’altres mercats com per exemple el xinès o l’australià. Una reducció en les emissions de la UE és una contribució clau  en la reducció de l’efecte hivernacle global.

 

  1. Revisió de l’etiquetatge d’eficiència energètica: des de la seva introducció, ara farà 20 anys, les etiquetes energètiques que classifiquen els aparells segons la seva eficiència energètica (en fletxes de colors de la A a la G) ha permès que cada vegada es desenvolupin productes més eficients. Ara és hora de revisar aquest sistema d’etiquetatge, fer-lo més clar i comprensible per facilitar l’elecció de compra als ciutadans.

 

  1. Posar el ciutadà al centre: la proposta de la Comissió vol ajudar els ciutadans a estalviar diners en energia i permetre que tinguin llibertat de generar i consumir la seva pròpia energia en condicions justes per gastar menys, protegir el medi ambient i garantir la seguretat de subministrament. Això es pot fer, per exemple, amb l’utilització de comptadors “intel·ligents” que ens permeti saber quan consumim energia i a quin preu es més barat fer-ho.

 

  1. Un nou disseny del mercat de l’energia: la proposta de la Comissió també preveu el llançament d’una consulta pública perquè totes les parts implicades puguin fer les seves aportacions sobre com ha de ser el nou mercat europeu de l’energia.

Fer una veritable Unió Energètica que transformi el panorama europeu de l’energia i que ens permeti fer front als principals reptes que ens trobem en aquest àmbit és un dels 10 objectius de la Comissió Juncker. La Unió Energètica que volem ens ha de permetre reduir la nostra dependència exterior, crear un mercat amb preus més baixos i permetre el creixement de les energies netes “made in Europe”. Treballem amb els ulls posats a la cimera de París que tindrà lloc a finals d’any; treballem amb els ulls posats a l’objectiu de reduir el 40% les emissions d’aquí al 2030; i –sobretot- per la responsabilitat de deixar un planeta més net i menys calorós a les generacions futures.

Més informació sobre la proposta presentada per la Comissió 

Leave a Reply