Navigation path

Left navigation

Additional tools

Aquest estiu anirem de vacances (amb precaucions)

Bon dia a tothom. Els dies es fan llargs i la calor comença a sentir-se en el nostre confinament. Segur que molts de vosaltres heu pensat en les vacances d’estiu, en sortir del pis i canviar d’aires. No sou els únics. Hi ha 267 milions d’europeus (el 62% de la població) que fan com a mínim un viatge privat d’oci l’any i el 78% dels europeus passen les vacances al seu país d’origen o en un altre país de la UE. Aquests 267 milions d’europeus, com molts de vosaltres, es pregunten ara si aquest estiu –i potser els estius dels anys vinents- podran fer vacances, a on i en quines condicions.

La vostra preocupació per les vacances també la comparteixen –potser més i tot- els que treballen en el sector turístic. Europa té un ecosistema turístic ple de vida. Els viatges, el transport, l’allotjament, l’alimentació, l’oci o la cultura contribueixen a gairebé el 10% de l’PIB de la UE i són una font clau d’ocupació i ingressos en nombroses regions europees com ara Catalunya, que és la primera destinació turística d’Espanya i una de les primeres d’Europa.

El sector turístic ha estat un dels més afectats per les fortes restriccions a la circulació i els desplaçaments imposades després del brot de coronavirus. L’Organització Mundial del Turisme (OMT) preveu una reducció d’entre un 60 i un 80% en les arribades internacionals, cosa que ocasionarà unes pèrdues d’entre 840.000 milions i 1,1 bilions d’euros en ingressos d’exportació a nivell global. A Europa, l’estiu és una temporada clau per al turisme: durant una temporada estival mitjana (del juny a l’agost) els residents a la UE fan 385 milions de viatges turístics i gasten 190.000 milions d’euros.

Avui la Comissió ha presentat un paquet d’orientacions i recomanacions per ajudar els Estats membres a retirar gradualment les restriccions aplicades als viatges i permetre que les empreses relacionades amb el turisme tornin a obrir, després de mesos de confinament, respectant les precaucions sanitàries necessàries. En altres paraules, un conjunt de mesures per poder anar de vacances aquest estiu. En els meus propers blocs us explicaré amb una mica més de detall les propostes de la Comissió, però avui m’agradaria fer algunes reflexions de caràcter general.

En primer lloc, el paquet que la Comissió ha presentat avui segueix la via marcada pel full de ruta europeu que establia un enfocament comú per a l’eliminació gradual de les mesures de contenció introduïdes a conseqüència del coronavirus. En aquest full de ruta es deixen clars una sèrie de principis que s’han de respectar: cal que la prioritat sigui evitar el rebrot, que les decisions s’han de prendre amb criteris científics i que han de ser coordinades. Això darrer és particularment important en un sector tan vital per al Mercat Únic i les seves quatre llibertats fonamentals com el turisme. A mesura que els Estats membres aixequin gradualment les mesures restrictives, caldrà rellançar l’ecosistema turístic i el Mercat Únic de manera segura i proporcionada, a fi d’evitar rebrots del virus a la UE.

Però, ara mateix, cal pensar també en els milions de pimes i empreses familiars dedicades a l’allotjament, la restauració, el transport de passatgers o l’organització de viatges que corren el risc de caure en situació de fallida o perdre els seus llocs de treball: necessiten urgentment tornar a la feina. Les mesures que hem presentat avui volen ajudar a que el turisme europeu torni a posar-se en marxa i es mantingui sa i segur. Es tracta de salvar la temporada d’estiu de 2020 (que seguirà sent difícil) i preparar-nos per un ecosistema turístic més sostenible i digital en el futur. Mentrestant, seguirem donant ajuts perquè les empreses no desapareixin i els llocs de treball no es perdin. A curt termini, ni els turistes ni el sector estaran lliures de riscos mentre el virus circuli entre nosaltres. Per tant, hem de mantenir la vigilància, la distància física i les precaucions sanitàries rigoroses en tot l’ecosistema de turisme i el transport per evitar nous brots en la mesura del possible. La nostra prioritat és restablir la mobilitat al més aviat possible, però només amb la condició que hi hagi disposicions clares en matèria de seguretat i salut, també per tal de protegir els treballadors dels sectors del transport i el turisme.

Leave a Reply