- Blog de Ferran Tarradellas - https://blogs.ec.europa.eu/barcelona -

Construïm Europa de baix cap a dalt

Ja ha passat més d’una setmana des que Viviane Reding va ser a Barcelona per debatre amb els ciutadans sobre el futur d’Europa, un bon moment per fer una breu reflexió sobre aquest exercici. Certament, veure L’Auditori de la Pedrera ple de gom a gom, amb un públic heterogeni i molta gent jove; o un “timeline” del Twitter ple d’etiquetes #redingBCN i #EUdeb8 ens ha de fer pensar que sí, que Europa interessa i que els ciutadans tenen ganes de participar en el procés de construcció europea.

El debat que va tenir lloc a Barcelona el passat 23 de febrer va ser el 45è diàleg ciutadà que Viviane Reding i altres polítics europeus estan fent arreu d’Europa. Es tracta d’un enorme exercici de democràcia i participació que demostra que des de Brussel•les es vol escoltar els ciutadans i que els ciutadans volen saber el que Europa els vol dir. La construcció d’Europa ja no pot seguir fent-se a porta tancada i de dalt cap a baix. Només escoltant la veu dels ciutadans podrem seguir construint la Unió. Hem de fer-ho de baix cap a dalt.

La vicepresidenta va venir amb ganes de parlar amb els ciutadans, respondre totes les seves preguntes i escoltar els seus neguits o aportacions. Els tres blocs del debat: el paper de la UE en la sortida de la crisi econòmica, els drets dels ciutadans europeus i l’Europa del futur van suscitar molt interès entres els seguidors del debat, tant dins de La Pedrera, on s’hi van aplegar 250 persones, com a les xarxes socials, on es van enviar més de 6.000 tweets amb l’etiqueta #redingBCN que va ser trending topic a tot l’Estat.

Un format àgil basat en un principi molt senzill: preguntes i respostes; una posada en escena neta d’artificis i la demanda de participació constant del públic van fer que les dues hores que va durar el debat passessin molt ràpid i per això vull donar les gràcies a tothom que hi va participar.

Algunes ciutats europees, com Amsterdam o Bucarest, estan a punt d’acollir un debat com el que es va viure a Barcelona la setmana passada i a finals de març se celebrarà un debat a Brussel•les que posarà punt i final a aquesta ‘gira’ que durant més d’un any i mig ha recorregut tot Europa. El debat de Brussel•les, que també realitzarà la vicepresidenta Reding, comptarà amb ciutadans de tota la Unió Europea que hagin participat en debats anteriors. Esperem amb moltes ganes aquest darrer debat sent molt conscients, però, que cal seguir escoltant els ciutadans i donant-los la veu. El proper 25 de maig, de fet, la tornaran a tenir, serà el moment de votar a les eleccions al Palament Europeu per decidir la composició de la nova eurocambra i, per primera vegada, la seva preferència pel futur president de la Comissió Europea.