Navigation path

Left navigation

Additional tools

Decidim el rumb polític d’Europa: triem-ne el timoner

Què pensarien Konrad Adenauer, Robert Schuman o qualsevol dels fundadors i inspiradors del projecte europeu si veiessin la UE actual? Malgrat les seves mancances, les seves debilitats i els seus problemes, la Unió ha convertit Europa en una terra de pau, democràcia i prosperitat. Aquella idea dels pares fundadors és un projecte sòlid format per 28 Estats, un mercat únic de més de 500 milions de persones i un espai de sobirania compartida que, com diu el lema, segueix “creixent en la diversitat”. Per això m’atreveixo a dir que els Monnet, Adenauer i Schuman avui estarien contents del seu llegat.
Això no vol dir que la UE sigui perfecta ni que ens haguem d’instal•lar en el cofoisme. Ans al contrari: sabem que encara hi ha molts aspectes per millorar i un d’ells, essencial, és la implicació dels ciutadans, que sovint se senten lluny de les institucions comunitàries.

És per aquest motiu que a les properes eleccions europees, que tindran lloc al maig del 2014, tenim una oportunitat única d’implicar els ciutadans. I per fer-ho cal que aquestes eleccions siguin més democràtiques i participatives que mai. Amb aquest objectiu, la Comissió Europea va fer una proposta als partits i als Estats membres que pretén fomentar un debat real a escala europea.
Aquestes són les primeres eleccions europees que se celebraran sota el marc del Tractat de Lisboa, que té com un dels seus punts clau el de reforçar el paper dels ciutadans com a protagonistes polítics de la UE i dóna al Parlament Europeu un paper central en la designació del president de la Comissió. El tractat estableix que el Consell, que és qui ha de proposar el president de la Comissió Europea que haurà de votar la cambra, haurà de fer-ho tenint en compte el resultat de les eleccions.

Per impulsar la participació i fer palesa la importància d’aquests comicis, la Comissió va fer un seguit de propostes entre les quals se’n troba una que canviarà de manera dràstica la campanya electoral de les europees. Els partits polítics nacionals hauran d’explicar en quina família política europea s’afiliaran i cada família política haurà de presentar el seu candidat a dirigir l’executiu europeu. D’aquesta manera els electors catalans, per exemple, quan votin el seu candidat per ser eurodiputat també estaran votant al futur president de la Comissió Europea.

Aquest canvi reforça la qualitat democràtica de les institucions europees, les apropa i les fa més comprensibles per als ciutadans, uns ciutadans que tindrem més poder que mai per decidir com volem que sigui l’Europa del futur i qui volem que estigui al capdavant de la Comissió. També permet confrontar visions i projectes polítics de manera més clara. Una vegada escollit, el president formarà el seu equip de govern amb els comissaris responsables de cada cartera, i així prendrà forma la configuració de la nova Comissió Europea, que haurà de prendre possessió al novembre de 2014.

“Aquesta vegada és diferent” diu la campanya institucional del Parlament per a les properes eleccions. I és veritat. Aquesta vegada els ciutadans tenim més poder de decisió que mai en unes europees; del nostre vot en dependrà la composició de la Comissió i, per tant, el rumb polític que prendrà Europa i les decisions que, des de Brussel·les, afecten de ple el nostre dia a dia.

Leave a Reply