Navigation path

Left navigation

Additional tools

Dia Mundial de les persones refugiades: posem en valor les seves capacitats

20 de juny: Dia Mundial dels Refugiats.  20 de juny del 2017:  al món hi ha més de 65 milions de persones desplaçades, 65 milions de persones que han hagut de fugir de casa seva per culpa de conflictes bèl·lics, persecució, violència o desastres naturals.  Avui Europa és un dels territoris on moltes d’aquestes persones volen arribar però no fa pas tant els refugiats érem nosaltres. Ho va dir el president Juncker: “Europa és un continent on gairebé tothom, alguna vegada, ha estat refugiat”.

65 milions de persones que s’han vist obligats a fugir dels seus països  arreu del món: de Síria, de l’Afganistan, del Sudan del Sud, de Myanmar, del Congo… Oferir-los protecció no és només és un deure moral, sinó que també és una obligació  legal. La Unió Europea lidera l’ajuda humanitària a nivell global, l’any  2016 va destinar 1.972 milions d’euros a donar suport a les persones refugiades en un total de 56 països diferents amb l’objectiu de satisfer les seves necessitats més urgents però també de donar-los eines per incrementar la seva autonomia

No se’ns escapa que les persones refugiades són vulnerables i sovint han d’afrontar situacions de pobresa, dificultats per normalitzar els seu estatus o problemes psicològics derivats de la seva experiència. Però també sabem que aquestes persones també compten amb unes capacitats molt valuoses per a nosaltres, unes capacitats que sovint és difícil posar en valor, un fet que complica molt la seva integració en les comunitats d’acollida.

És per això que avui la Comissió Europea ha presentat una eina perquè les persones refugiades o migrants puguin crear el seu perfil de capacitats i facilitar-los, així, l’accés al mercat laboral i, per tant, la integració. La idea és que aquelles persones de països tercers puguin presentar les seves qualificacions, capacitats i experiència d’una manera que sigui clara per a les empreses que els puguin contractar o per als centres de formació.

Ajudar les persones que arriben en situació de vulnerabilitat és el nostre deure; aprofitar les seves capacitats, una oportunitat per a Europa. Aquesta eina, sense dubte, és un pas en la bona direcció per aconseguir-ho.

 

 

Leave a Reply