Navigation path

Left navigation

Additional tools

El grafè o les increïbles propietats del material del futur

És més dur que el diamant i fins a 300 cops més fort que l’acer. Resistent però flexible; impermeable, transparent i molt, molt lleuger. Condueix l’electricitat –i l’escalfor– millor que el coure  i que cap altre material conegut. I, per si no n’hi hagués prou, té una característica que el fa absolutament únic: és bidimensional. Estem parlant del grafè o, com també se l’ha anomenat, ‘el material prodigiós del segle XXI’.

Per a què pot servir un material així? Doncs pràcticament per a tot el que siguem capaços d’imaginar. Des de satèl·lits espacials fins a equipament hospitalari, des de bateries d’alta duració fins a pantalles tàctils flexibles i ultra-resistents; des de xarxes de comunicació d’alta velocitat fins a plaques solars, pròtesis mèdiques, avions o automòbils. Una prova de fins a on pot arribar l’ús d’aquest material és la darrera aplicació que s’ha donat a conèixer: un escàner de grafè que permet explorar sota la superfície d’obres d’art i descobrir-ne detalls ocults de manera no invasiva.

I quin és el paper de la UE en tot plegat? Molt important, perquè la recerca sobre el grafè és un dels temes que la Comissió Europea va seleccionar el 2013 per a dotar-lo amb la major inversió pública que s’hagi concedit mai a un projecte científic: 1.000 milions d’euros en 10 anys. L’objectiu és que la UE lideri la recerca mundial sobre aquest material i per això es va crear un consorci integrat per més de 140 grups de recerca dirigits per un Consell Assessor on hi participen científics d’altíssim nivell, amb quatre premis Nobel. Si el grafè és un material amb característiques excepcionals, l’impuls que des de la UE s’ha donat a la recerca científica en aquest camp també ho és. No només per la quantitat finançada –els esmentats 1.000 milions- sinó també pel termini –10 anys- que permet garantir la continuïtat més enllà dels habituals programes a 4 o 7 anys. I això és així perquè aquest és l’únic projecte, juntament amb una investigació sobre el cervell humà, que es va seleccionar com a ‘iniciativa emblemàtica’ o ‘iniciativa insígnia’ de la UE (Flagship initiatives). La idea rera les ‘flagship initiatives’ és situar Europa a l’avantguarda de la recerca científica, amb projectes ambiciosos i d’ampli abast que marquin una diferència real i tinguin la capacitat de generar impactes i beneficis tangibles en la societat.

Un cop més, Catalunya s’ha sabut posicionar bé a l’hora de participar en la recerca europea d’alt nivell i tenim diversos centres de recerca, com ara l’Institut de Ciències Fotòniques (situat a Castelldefels); l’Instutut Català de Nanotecnologia o la Universitat Autònoma de Barcelona entre els participants al Graphene Flagship, que és com s’ha anomenat la plataforma que coordina els diferents grups i projectes de recerca sobre el grafè.

Anuncis com el de l’escàner d’obres d’art i d’altres que anirem coneixent ens mostren les possibilitats del grafè i ens permeten veure els fruits d’una aposta clara de la UE per la recerca més innovadora. Parlar d’un material bidimensional amb característiques extraordinàries semblaria ciència ficció si no fos perquè és només ciència. Ciència que s’avança al futur.

Leave a Reply