Navigation path

Left navigation

Additional tools

El nou programa de recerca de la UE: Catalunya té una bona oportunitat

“La recerca ha de servir per donar resposta als principals problemes de la societat”, va dir Octavi Quintana, director de l’Àrea Europea de Recerca, durant la seva intervenció en la presentació del programa Horizon 2020 a Barcelona el divendres passat. Tot i que sovint ens mirem la recerca des de la distància, es tracta d’una peça clau per a la innovació i el creixement econòmic, i per tant, per a la creació de llocs de treball, el principal repte que ha d’afrontar actualment la UE. És per això que Hoizon 2020, el programa de recerca i innovació més important de tota la història de la UE, és també una eina a disposició d’empreses, investigadors, centres de recerca i universitats catalanes. I és, sobretot, un instrument del qual se n’ha de beneficiar tota la societat.

Durant els propers 7 anys la UE destinarà un total de 80.000 milions d’euros a aquest programa. Ara s’acaba d’obrir la primera convocatòria -pel 2014 i 2015- que, dotada amb 15.000 milions d’euros, pretén impulsar l’economia del coneixement a Europa i millorar les condicions de vida de la gent. Aquesta vegada, i tal com va apuntar el conseller Mas-Colell en la presentació de divendres, el programa “porta alguna sorpresa molt positiva”. La bona notícia és que no només s’ha augmentat un 25% el pressupost en relació al període anterior, sinó que també s’han introduït millores per simplificar els tràmits burocràtics, unes millores que facilitaran molt la vida a tots aquells que vulguin demanar fons per a la recerca. Una de les altres grans novetats d’aquest programa, i que pot ser molt beneficiosa pel teixit industrial català, són els 500 milions d’euros per a PIMES innovadores que s’atorgaran mitjançant un instrument pensat especialment per a aquest tipus d’empreses, que necessiten molta flexibilitat per poder aplicar els ajuts.

Catalunya arriba al final del 7è Programa Marc (el programa que ha precedit l’Horizon 2020) amb bona nota. Ha rebut un total de 800 milions d’euros de fons europeus per a projectes de recerca i se situa com la segona regió més activa de l’Estat i la sisena de tota la Unió Europea en aquest àmbit. Ara cal seguir fent els deures, afrontar els reptes del futur i seguir sent competitius en recerca; i és aquí on la UE té molt per oferir. Cal tenir molt present que la innovació existeix i és necessària en tots els àmbits, no només en sectors econòmics nous, sinó també en els més tradicionals: el turisme, l’agricultura, la cultura… són activitats que poden veure’s molt beneficiades per la recerca i la innovació.

En un context de crisi com l’actual em fa especialment content poder explicar un programa com aquest que persegueix, per sobre de tot, el creixement econòmic, la creació de llocs de treball i una millor qualitat de vida pels europeus. La recerca i la innovació són vitals per aconseguir aquests objectius i la Comissió ha deixat molt clara les seves prioritats quan, en el marc de restricció pressupostària actual, ha augmentat en escreix el seu pressupost per a aquesta partida. Assolir l’excel•lència científica, el lideratge industrial i fer front a alguns dels grans reptes socials com són la sanitat, l’agriculuta, l’acció climàtica, la bioeconomia o l’ús eficient dels recursos són els grans objectius d’Horizon 2020.

La recerca no és quelcom allunyat i deslligat del nostre dia a dia, al contrari, és imprescindible per millorar-lo. En aquest sentit el programa Horizon 2020 és una eina importantíssima per a empreses, universitats, investigadors i centres de recerca catalans, que ara tenen l’oportunitat de presentar-se a la nova convocatòria per al 2014 i 2015 i igualar, o millorar, els resultats que han obtingut amb l’anterior programa europeu.

Leave a Reply