Navigation path

Left navigation

Additional tools

El trampolí europeu de la recerca catalana

Imatge de la terra captada durant un vol del projecte de l'empresa Zero2infinity

Imatge captada durant un vol del projecte de l’empresa catalana Zero2infinity, que ha rebut fons Horizon2020

Què hi té a veure una càpsula capaç de transportar científics a l’espai proper amb un sistema de lectura de documents d’identitat per a dispositius mòbils? o una plataforma per l’aprenentatge infantil amb un dispositiu per detectar els biomarcadors de malalties neurodegenaratives com el Pàrkinson? Aparentment no gaire, però tots aquests exemples són projectes innovadors desenvolupats per pimes catalanes que recentment han rebut finançament europeu.

I així, fins a 23 pimes a Catalunya han rebut suport de l’anomenat SME Instrument que sota el paraigües del programa de Recerca de la UE Horizon 2020 pretén donar un impuls a aquelles petites empreses que desenvolupen projectes innovadors amb capacitat per aportar alt valor afegit, no només a la nostra economia, sinó també a la nostra societat.

El nou programa de Recerca de la UE, Horizon 2020, està més enfocat que mai a ajudar les pimes, una decisió necessària si tenim en compte que representen un 99% de tot el sector privat europeu i que són responsables de dos de cada tres llocs de treball a la UE. Em refereixo a empreses amb un fort potencial per créixer, desenvolupar-se i internacionalitzar-se; amb projectes innovadors que puguin millorar la competitivitat de la nostra economia i alhora solucionar problemes reals de la nostra societat.

I en aquest sentit les pimes catalanes han sabut aprofitar l’oportunitat. Espanya és capdavantera en l’atracció d’aquests fons europeus: amb un total de 84 pimes seleccionades, és l’Estat on més empreses se n’han beneficiat. D’aquestes un 27% es troben a Catalunya. Això significa que 23 pimes catalanes han rebut ajuts de la UE per fer estudis de viabilitat o per desenvolupar productes innovadors en àmbits tan diversos com els que exposava en el primer paràgraf.

Les xifres parlen per elles soles: tenim un teixit empresarial que aposta per la innovació, que està preparat per afrontar els reptes que ens prepara el futur i aportar-hi solucions. Des de la UE la nostra tasca és ajudar-les en aquest camí, dotar-les d’un entorn apropiat, eliminar traves administratives i donar-los el suport per fer que les idees deixin d’estar en un laboratori i passin al mercat perquè tots ens en puguem beneficiar.

 

Leave a Reply