Navigation path

Left navigation

Additional tools

El TTIP: les filtracions i els fets

Després de tot el soroll generat al voltant de les negociacions del TTIP arran de les suposades filtracions m’agradaria aclarir alguns conceptes que estan apareixent i que poden provocar confusions. En primer lloc, l’acord de lliure comerç entre la UE i els EUA encara s’està negociant, tot just la setmana passada es va acabar la 13a ronda de negociacions entre les dues parts. Això vol dir que encara no hi ha cap acord tancat i que per tant no hi ha cap resultat que pugui ser ni beneficiós ni perjudicial per els ciutadans europeus.
Els documents que s’han fet públics no són en cap cas el resultat de les negociacions, són simplement una juxtaposició de les posicions de les dues parts negociadores. És ben normal que en una negociació cada part tingui interessos diferents però no ens cansarem de dir que la UE mai acceptarà un acord que suposi la rebaixa dels estàndards europeus pel que fa a la protecció dels consumidors, medi ambient o seguretat alimentària. Tal com afirma la comissària de Comerç, Cecilia Malsmstrom: “En els camps de negociació on la UE i els EUA tenim posicions molt allunyades simplement no hi haurà acord”. Per posar exemples concrets podem afirmar que el TTIP no canviarà les lleis europees dels Productes Genèticament Modificats, sobre les hormones a la carn de vedella, ni limitarà la capacitat dels governs per fer lleis que protegeixin el medi ambient.
Contràriament al que s’ha dit, la indústria europea no ha tingut un accés privilegiat als documents publicats, ha gaudit del mateix nivell d’informació que altres parts interessades com sindicats, grups de consumidors o organitzacions mediambientals.
Finalment cal apuntar que la Comissió Europea, en una clara voluntat de transparència, ha publicat el seu posicionament en tots els capítols de les negociacions, les podeu trobar en aquesta pàgina web juntament amb una fitxa explicativa de fàcil comprensió. Per tant, pel que fa a la part europea no hi ha res de nou, res que no haguéssim dit of et públic entre els documents filtrats.
Tal com estem veient les negociacions per arribar a un acord de lliure comerç són llargues, nosaltres tenim clar, però, que no tancarem cap acord que no sigui beneficiós per als ciutadans europeus ni que no respecti els alts estàndards de protecció que té la UE. Seguirem treballant per complir amb el mandat que ens van fer els 28 Estats membres: arribar a un acord just i equilibrat amb els EUA en matèria comercial

3 Responses to “El TTIP: les filtracions i els fets”

 1. Marc says:

  I els Europeus podrem dir la nostra en algun moment? (segurament seria dels que votaria a favor) O serà un tractat que s’acordarà en despatxos tancats, sortirà el que sortirà, i s’aprovarà?

  I l’exercici de transparència, s’ha de fer després de la filtració i no es podia fer abans?

 2. Ferran Tarradellas says:

  Hola Marc, moltes gràcies pel teu comentari. El mandat de negociació del TTIP es va desclassificar el juny del 2013, per tant, molt abans que es produissin les filtracions.

  Pel que fa a la possibilitat que tenen els europeus de dir-hi la seva: en primer lloc cal tenir en compte que el TTIP es negocia perquè el Consell Europeu (format pels 28 Estats membres, els líders dels quals han estat escollits democràticament pels europeus) van demanar-ho a la Comissió. A més a més, s’han organitzat diverses consultes públiques on les diferents parts implicades hi han pogut dir la seva. Aquí en trobaràs tota la informació: http://trade.ec.europa.eu/consultations/index.cfm

 3. Ferran says:

  Gràcies per l’aclaració Ferran. És cert que ja fa temps que era públic, però veig que moltes de les pestanyes hi afegeixen el signe NEW, em referia a aquestes actualitzacions que no sé si són post o pre filtració.

  I en quan a la participació europea, és impossible que passi però sotmetre el TTIP a un referèndum a nivell europeu (i si s’escau també Americà), faria que EEUU s’assegurés de fer propostes que agradin a la població, que al cap i a la fi aquest tractat es fa pels europeus i americans.

  Molt interessant lo de les consultes públiques, tot i que requereixen un nivell massa elevat perquè un ciutadà corrent (i informat) en pugui fer un ús habitual.

Leave a Reply