Navigation path

Left navigation

Additional tools

El TTIP: realitat i ficció

Aquesta setmana ha començat amb una notícia important pel comerç mundial: els EUA han arribat a un acord comercial amb el Japó i 10 nacions més del Pacífic que suposarà la creació de l’àrea de lliure comerç més gran del món fins a dia d’avui. Això pot canviar, si la Unió Europea, la primera economia del món, arriba a un acord similar amb la segona economia del món, els els EUA. Es el que es coneix com Partenariat Transatlantic per la inversió i el comerç, TTIP en les seves sigles angleses.

Ja he parlat diverses vegades en aquest blog de les oportunitats que aportaria a l’economia europea aquest acord, avantatges que –a més- s’accentuen en sector com els de l’automòbil, el tèxtil o l’alimentació, tots amb una forta presència a Catalunya. L’acord entre els EUA i el sud-est asiàtic posa sobre la taula la rellevància d’Europa en el món, el de si la UE liderarà el comerç mundial o anirà a remolc de les decisions d’altri.

El TTIP és un acord que està generant molt debat a la societat, i a vegades reticència. La Comissió Europea és l’encarregada de negociar els tractats comercials europeus i des d’aquí ens agrada que aquest tipus d’iniciatives generin debat, que la gent en parli. Es tracta de fer un bon acord en benefici dels ciutadans i per això cal que els ciutadans hi diguin la seva. Per exemple, fa poques setmanes la Comissió va proposar un nou sistema de Tribunals d’Inversió, que haurien de resoldre els conflictes que es poguessin generar entre els Estats i les empreses. Es tracta d’una proposta de millora que ha sorgit del debat ciutadà.

Tanmateix, cal que el debat sobre el TTIP es fonamenti sobre fets i no, com passa sovint, sobre mites que poden distorsionar el debat. És precisament per això que des de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona hem traduït al català la publicació: “Les 10 principals idees errònies sobre el TTIP“. Aquesta publicació, aclareix coses que s’han dit sobre el TTIP i que no són veritat, com per exemple que permetria importar carn tractada amb hormones, que obligaria els governs a privatitzar els seus serveis públics, o que abaixarem els nostres estàndards laborals o mediambientals. Tot això és fals. A la publicació també hi trobareu històries reals i concretes sobre persones o pimes que es podran beneficiar d’aquest acord. Per poder fomentar el debat, seguir escoltant les opinions, dubtes i neguits de tots els europeus, cal que tothom tingui una informació real sobre què i com s’està negociant amb els Estats Units.

 

Untitled

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amb el TTIP ens hi juguem molt. La creació de l’espai de lliure comerç entre les dues principals economies del planeta pot ajudar a la nostra reactivació econòmica, a la creació d’ocupació i a la promoció dels valors europeus a nivell global. Si no ho fem nosaltres, com hem vist, altres ho faran per nosaltres. Però el TTIP no pot ser un acord fet a corre cuita. Cal que sigui un bon acord. Un que reculli la voluntat dels ciutadans. Per això us animo a informar-vos, a pensar-hi i a participar.

Leave a Reply