- Blog de Ferran Tarradellas - https://blogs.ec.europa.eu/barcelona -

El TTIP: realitat i ficció

Aquesta setmana ha començat amb una notícia important pel comerç mundial: els EUA han arribat a un acord comercial amb el Japó i 10 nacions més del Pacífic que suposarà la creació de l’àrea de lliure comerç més gran del món fins a dia d’avui. Això pot canviar, si la Unió Europea, la primera economia del món, arriba a un acord similar amb la segona economia del món, els els EUA. Es el que es coneix com Partenariat Transatlantic per la inversió i el comerç, TTIP en les seves sigles angleses.

Ja he parlat diverses vegades en aquest blog [1] de les oportunitats que aportaria a l’economia europea aquest acord, avantatges que –a més- s’accentuen en sector com els de l’automòbil, el tèxtil o l’alimentació, tots amb una forta presència a Catalunya. L’acord entre els EUA i el sud-est asiàtic posa sobre la taula la rellevància d’Europa en el món, el de si la UE liderarà el comerç mundial o anirà a remolc de les decisions d’altri.

El TTIP és un acord que està generant molt debat a la societat, i a vegades reticència. La Comissió Europea és l’encarregada de negociar els tractats comercials europeus i des d’aquí ens agrada que aquest tipus d’iniciatives generin debat, que la gent en parli. Es tracta de fer un bon acord en benefici dels ciutadans i per això cal que els ciutadans hi diguin la seva. Per exemple, fa poques setmanes la Comissió va proposar un nou sistema de Tribunals d’Inversió [2], que haurien de resoldre els conflictes que es poguessin generar entre els Estats i les empreses. Es tracta d’una proposta de millora que ha sorgit del debat ciutadà.

Tanmateix, cal que el debat sobre el TTIP es fonamenti sobre fets i no, com passa sovint, sobre mites que poden distorsionar el debat. És precisament per això que des de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona hem traduït al català la publicació: “Les 10 principals idees errònies sobre el TTIP [3]“. Aquesta publicació, aclareix coses que s’han dit sobre el TTIP i que no són veritat, com per exemple que permetria importar carn tractada amb hormones, que obligaria els governs a privatitzar els seus serveis públics, o que abaixarem els nostres estàndards laborals o mediambientals. Tot això és fals. A la publicació també hi trobareu històries reals i concretes sobre persones o pimes que es podran beneficiar d’aquest acord. Per poder fomentar el debat, seguir escoltant les opinions, dubtes i neguits de tots els europeus, cal que tothom tingui una informació real sobre què i com s’està negociant amb els Estats Units.

 

Untitled [4]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amb el TTIP ens hi juguem molt. La creació de l’espai de lliure comerç entre les dues principals economies del planeta pot ajudar a la nostra reactivació econòmica, a la creació d’ocupació i a la promoció dels valors europeus a nivell global. Si no ho fem nosaltres, com hem vist, altres ho faran per nosaltres. Però el TTIP no pot ser un acord fet a corre cuita. Cal que sigui un bon acord. Un que reculli la voluntat dels ciutadans. Per això us animo a informar-vos, a pensar-hi i a participar.