Navigation path

Left navigation

Additional tools

Els clubs de futbol també han de respectar les regles del joc de la competència

La competència impulsa constantment les empreses a oferir un ventall més ampli de productes als millors preus possibles perquè, si no ho fan, els consumidors poden triar altres alternatives. En un mercat lliure, les empreses han de competir en benefici del consumidor. Aquestes són les regles del joc en un mercat lliure, i l’àrbitre que ha de protegir el “fair play” al mercat únic de la Unió Europea, és el Comissari de la Competència, Joaquín Almunia. De vegades les empreses tracten de limitar la competència, juguen brut o amb avantatge. En aquests casos, l’àrbitre a de vigilar molt de prop el joc dels equips i si cal treure targeta groga o vermella als infractors. Les “faltes” que l’àrbitre europeu controla i si cal, castiga, són:

• els acords entre les empreses per restringir la competència, com cartells i altres tipus de pactes en els quals les parts estableixen normes pròpies i eviten competir entre si

• els abusos de posició dominant de les empreses més poderoses que tracten d’expulsar als seus competidors del mercat

• les fusions i altres acords formals entre empreses que volen associar-se de forma temporal o permanent (acceptables sempre que serveixin per ampliar els mercats en benefici dels consumidors)

• Els ajuts d’Estat a les empreses que concedeixen els governs de la UE ( acceptables sempre que no falsegen la competència justa i efectiva entre les empreses dels països membres de la Unió , ni afecten negativament l’economia)

El futbol professional no s’escapa a aquestes regles del joc. Com s’ha vist recentment a la premsa, la Comissió acaba d’obrir tres investigacions que afecten 7 clubs de futbol espanyols per clarificar si aquests clubs es podrien haver beneficiat d’ajudes d’estat en forma d’avantatges fiscals que els posicionarien en una situació avantatjosa respecte els seus competidors, en el camp i en el mercat únic. Aquesta no és la primera vegada que la Comissió obre una investigació als equips de futbol. El passat mes de març ho va fer amb cinc clubs holandesos que també es podrien haver beneficiat d’ajudes d’estat incompatibles amb les normes europees de competència. De fet, la Comissió i la UEFA van signar una declaració conjunta a principis de 2012 per assegurar que tots complissin les regles del joc, les regles de la competència. Sense prejutjar el resultat de la investigació que actualment s’està duent a terme, crec que és bo que hi hagi un àrbitre amb prou autoritat per que les regles del joc es compleixin, també a les lligues professionals. Els aficionats a aquest esport tenen el dret de gaudir d’una competició justa on es respectin totes les regles, tant les de dins del terreny de joc com fora.

Leave a Reply