Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa amb ulls d’artista

Un dels moments estel·lars de la meva setmana passada va ser participar a la inauguració de l’exposició Prophetia a la Fundació Joan Miró. Es tracta d’un recull d’obres de 25 artistes que mostren una visió sovint crítica, però molt creativa, del que és o ha esdevingut la Unió Europea. Les obres d’art han estat produïdes en diversos moments de la història recent per artistes de diverses procedències. Un viatge per l’espai i el temps amb propostes estètiques que trenquen (en el vernissatge, fins i tot físicament) amb la imatge burocràtica, grisa i avorrida que molts ciutadans tenen del que va néixer com un ideal i com un somni.

Aquesta exposició m’ha encantat per molts motius. En primer lloc pel fet que una institució del prestigi de la Fundació Joan Miró hagi decidit participar, des del vessant artístic, en el debat sobre el futur d’Europa que des de fa anys hi ha sobre la taula. Prophetia pren d’alguna manera el testimoni d’una idea original de l’antic president de la Comissió Europea, que cercava una nova narrativa per Europa. Amb aquest projecte el president Barroso obria el Fòrum de debat a actors que fins ara no s’havien implicat en el procés europeu: els intel·lectuals, els artistes, els poetes, els creatius de tota mena. Es tractava de cercar un nou llenguatge, una nova visió per a la realitat europea. A Barcelona, ja vam celebrar un d’aquests debats amb arquitectes de tot Europa en col·laboració amb la Fundació Mies Van Der Rohe. Aquesta discussió oberta i creativa, ha estat un dels millors moments del meu mandat com a cap de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

Obra de l'exposició sobre els drets i el pas del temps

Una de les obres de l’exposició sobre els drets i el pas del temps

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un altre motiu de satisfacció va ser la massiva assistència a l’acte d’inauguració. És prou conegut el poder de convocatòria de la Fundació Joan Miró, però que una exposició sobre la Unió Europea despertés tant d’interès em va fer pensar que la idea d’Europa, fins i tot en cercles artístics, no només no deixa indiferent sinó que hi ha una necessitat de treure-la a la palestra, fins i tot en les sales dels museus i en els murs de les galeries d’art.

Finalment, després de contemplar amb molt d’interès i de la mà d’un guia de luxe, el president de la fundació, Jaume Freixa, vaig comprovar que els artistes fan les seves propostes sobre els temes que preocupen els ciutadans i les institucions per igual: la crisi econòmica, la qualitat democràtica, la primacia dels drets fonamentals, l’aixecament de noves fronteres, la immigració… Temes dels que els ciutadans exigeixen respostes i que atien les crítiques, també dels artistes. Temes que, en gran mesura, coincideixen amb les prioritats de la Comissió Juncker.

Prophetia ha estat un gran encert de la Fundació Joan Miró. Crec que val la pena pujar a Montjuic a visitar aquesta exposició. Estic convençut que provocarà un debat saludable, que generarà noves preguntes i ajudarà a trobar respostes, des d’un angle diferent, amb la visió del món que només poden tenir els artistes.

Leave a Reply