Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa no es pot permetre una generació perduda: és l’hora d’actuar

Les xifres d’atur juvenil apareixen cada dia als mitjans: 5,6 milions de joves de la UE no tenen feina i en alguns Estats membres com Espanya o Grècia el percentatge supera el 50%. Sembla que ens acostumem a sentir-les, però no per això deixen de ser alarmants. El cost d’aquest alt nivell de desocupació és molt alt, no només correm el perill de trobar-nos amb una ‘generació perduda’, sinó que es calcula que en termes econòmics suposa una despesa de 150.000 milions d’euros l’any a la UE, és a dir, un 1,2% del seu PIB. És hora, doncs, d’unir esforços i aplicar mesures reals per solucionar aquest problema.

“Ara és el moment que els Estats membres estableixin les reformes estructurals i la infraestructura per fer de la Garantia Juvenil una realitat”. Aquest va ser el missatge que el president José Manuel Barroso va llançar als líders europeus en la darrera cimera sobre l’atur juvenil celebrada a París el passat 12 de novembre. La Garantia Juvenil és una recomanació de la Comissió que pretén que els joves menors de 25 anys puguin rebre una oferta de treball, unes pràctiques o augmentar la seva formació en un període màxim de 4 mesos després d’haver acabat els estudis o la seva darrera feina.

Som conscients que implementar aquesta mesura és un repte pels Estats, però després d’experiències reeixides com les de Finlàndia, on un 83,5% dels joves desocupats va aconseguir un lloc de treball, estem convençuts que cal destinar tots els esforços necessaris a fer-ho possible. De fet, es calcula que el cost d’establiment d’aquestes garanties en els països de l’eurozona serà de 21.000 milions d’euros l’any, però com dèiem al principi, el cost de no actuar és molt més alt, tant a nivell econòmic com social i Europa no es pot permetre una generació perduda.

Aquesta acció va especialment dirigida a aquells joves de fins a 25 anys que ni estudien ni treballen (els nini’s); a Europa se’n compten 7,5 milions i a Espanya representen un 18,8% del total. Per fer realitat aquesta mesura, es comptarà amb 6.000 milions d’euros que vindran a parts iguals d’una nova línia pressupostària de la UE i de les assignacions nacionals dels Fons Socials Europeu.

La lluita contra l’atur juvenil és, actualment, una de les prioritats de la Comissió Europea però la desocupació dels joves ens preocupa des d’abans de l’inici de la crisi. De fet, els Fons Socials Europeus, valorats en 10.000 milions d’euros anuals, han estat molt sovint destinats a mesures per a millorar la formació i la capacitat dels joves de trobar una feina que s’ajustés al seu nivell de formació. Es calcula que del 2007 al 2012, 20 milions de joves la UE de menys de  25 anys se n’han beneficiat.

Sabem que l’aplicació de la Garantia Juvenil suposa un repte pels Estats, però no ens la podem mirar com una despesa, sinó com una inversió. Cal que els joves europeus comptin amb les eines necessàries per poder desenvolupar una carrera professional plena en el futur. Esperem que els Estats facin les reformes estructurals necessàries perquè sigui aquesta garantia aviat sigui una realitat.

Leave a Reply