Navigation path

Left navigation

Additional tools

La crisi al Mediterrani: una resposta europea a un problema europeu

A hores d’ara no queda cap dubte que el drama humà que estem vivint al mediterrani, un mar que en els darrers temps ha vist morir centenars de persones i les seva esperança d’arribar a Europa, és un problema d’abast europeu, i com a tal requereix una solució europea. És per això que els caps d’Estat i de govern dels 28 van reunir-se aquest dijous i divendres a Brussel·les amb l’objectiu d’evitar més morts, de lluitar contra els traficants de persones i reforçar el principi europeu per antonomàsia, la solidaritat.

 

El president de la Comissió Europea i el president del Consell

Jean Claude Juncker i Donald Tusk, després del Consell Europeu extraordinari sobre immigració de la setmana passada. Audiovisual Services / European Commission

Les darreres notícies són dramàtiques i ens han empès a reaccionar d’emergència. Això no vol dir, però, que el repte de la immigració ens vingui de nou. Al contrari: dissenyar i aplicar una nova política d’immigració que acabi amb les màfies i el tràfic de persones i que garanteixi una immigració legal és un dels 10 punts prioritaris de la Comissió Juncker que el president va anunciar quan va ser escollit.

 

Què es va acordar a finals de la setmana passada? Doncs en primer lloc triplicar els recursos disponibles per a les operacions de vigilància al Mediterrani. Dotar-les de més pressupost, embarcacions i avions per poder salvar més vides, el repte més urgent i més important que tenim. També hem de combatre amb força els traficants de persones. Amb aquest propòsit, l’Alta Representant, Federica Mogherini, ha encarregat que es destrueixin les embarcacions, aquestes tombes flotants, abans que els traficants les puguin utilitzar. Finalment, s’iniciarà un projecte pilot de reassantament dels refugiats que fugen de les guerres i altres horrors al llarg de tota la UE.

 

La immigració és un dels principals reptes que afronta Europa i la cimera del passat divendres no és el final del trajecte. Queda molt camí per recórrer i ara és hora que els Estat membres apliquin el que han acordat, sobretot pel que fa al reassantament de refugiats. No només és el nostre deute ètic i moral, també és una necessitat. Per la nostra banda, la Comissió treballa per presentar a mitjans de maig una agenda ambiciosa d’immigració que millori les vies legals d’arribada a Europa i combati les màfies i el tràfic de persones. No podem permetre que el Mediterrani, el nostre mar, es converteixi en un cementiri sota l’aigua.

Leave a Reply