Navigation path

Left navigation

Additional tools

La Garantia Juvenil: del paper a la realitat

 

La situació d’atur entre els joves a Europa, amb xifres que per més que repetim no deixen de ser alarmants: més de 5 milions de joves menors de 25 estan desocupats i 7,5 són nini’s, requeria una resposta estructural, ràpida i eficaç. La Garantia Juvenil, que ha de servir perquè cap jove estigui més de quatre mesos sense treballar, estudiar o formar-se, va ser adoptada pel Consell de Ministres l’abril del 2013 i avui ja està implementada i comença a donar els seus fruits en alguns Estats membres. Podem dir, doncs, que comparat amb altres reformes estructurals europees, la Garantia Juvenil és la que ha estat implantada més ràpidament.

157864276

 

Que la Garantia Juvenil sigui un èxit no depèn només dels diners que s’hi destinin sinó que requereix, entre d’altres elements, d’uns Serveis Públics d’Ocupació coordinats i eficaços que ofereixin un servei personalitzat als joves que busquen feina i els puguin orientar en la recerca de treball o oferint-los informació pertinent sobre les oportunitats de formació o educació que més s’ajustin al seu perfil. Amb aquest objectiu acaba de néixer la nova Xarxa de Serveis Públics d’Ocupació, que facilitarà la coordinació entre els diferents Serveis Públics d’Ocupació Nacionals, els permetrà compartir bones pràctiques, comparar resultats i, així, reforçar-los i modernitzar-los per fer-los capaços d’assumir  l’execució de la Garantia Juvenil.

El naixement d’aquesta xarxa és un pas clau en l’aplicació de la Garantia Juvenil que avança amb determinació amb l’objectiu de garantir l’ocupació dels nostres joves, un requeriment indispensable per a la prosperitat i el futur econòmic i social d’Europa, però no n’és l’únic. A Europa tenim la sort de poder aprendre els uns dels altres, i aquesta és una gran ocasió per posar en pràctica aquesta màxima. De fet, ja ho estem fent, Finlàndia és pionera en aquest àmbit, i tres mesos després de l’aplicació de la Garantia Juvenil va aconseguir que un 83,5% de joves trobés feina, formació o pràctiques. Per poder aprendre de l’experiència reeixida finlandesa, els Estats membres es van reunir els passats 18 i 19 de setembre a Hèlsinki.

Tots aquests passos, sumats als 18 projectes pilot que ja s’han dut a terme en diferents països europeus -6 dels quals a Espanya-, i que han estat presentats a Brussel·les per debatre’n els processos i assoliments, és la prova que la Garantia Juvenil, necessària per resoldre el principal problema que afronta la UE, ha deixat de ser una idea sobre el paper per ser una realitat tangible de la que aviat n’esperem veure els resultats.

Leave a Reply