Navigation path

Left navigation

Additional tools

La meva veu compta a la UE?

Que contestaríeu a aquesta pregunta? La major part d’europeus, històricament, han contestat que no. Segons l’Eurobarometre Standard, una enquesta en la que es repeteixen les mateixes preguntes i que permet fer series històriques, donava invariablement la victòria al no. En alguns moments, com al setembre del 2013 (mireu la gràfica adjunta) la diferencia entre el no (67%) i el si (28%) va ser de 39 punts. I de sobte, el setembre del 2014, el sí va fer un salt d’onze punts i entre les dues opcions es va produir la distància més baixa que hi ha hagut mai (10 punts). Què ha provocat aquest gir espectacular?

lamevaveueu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doncs que s’han celebrat les primeres eleccions europees on els votants coneixien els cinc candidats de les grans famílies polítiques europees a presidir l’executiu comunitari. Aquests cinc candidats, anomenats segons la terminologia alemanya Spitzenkandidaten, van protagonitzar un debat televisat durant el qual es van discutir diferents temes en clau purament europea. Però el més important és que el candidat del partit més votat, Jean Claude Juncker, es va acabar convertint en el president de l’executiu comunitari. Mai un president de la Comissió havia tingut una legitimitat tan gran, ni mai abans els ciutadans havien tingut el poder de decidir qui serà el proper president de la Comissió.

Això dóna un gran poder al president Juncker, però també una gran responsabilitat. Tindrà darrera la força dels vots, però haurà de donar respostes als problemes reals dels ciutadans. Haurà d’escoltar-los molt més (sovint) i haurà de donar-los explicacions (directament als ciutadans) de les seves polítiques. Més encara, haurà de convèncer-los. No ha de sorprendre a ningú que la Direcció General de Comunicació de la Comissió Europea s’hagi convertit en un servei presidencial.

Tal com deia el lema del Parlament Europeu per a les eleccions del 2014 “aquest cop és diferent”. I ho ha estat de debò. La Unió Europea sempre ha treballat al servei dels ciutadans europeus, però mai de forma tan directa com ara. Aquest cop és diferent perquè el que faci la Unió Europea haurà de passar l’examen de les urnes a les properes eleccions. Aquest cop és diferent perquè la veu dels ciutadans compta. I els ciutadans ho saben.

 

Leave a Reply