Navigation path

Left navigation

Additional tools

La mirada crua

En la Història de l’Art, es coneix com a pietà una temàtica molt recorrent en el Renaixement en la que es retrata a la Mare de Déu sostenint el cos mort del seu fill. Imatges dramàtiques i escultures patètiques de grans mestres de la història amb una captivadora bellesa. Tot i això, ni les precises pinzellades de Rubens o Tiziano, ni les corbes de marbre blanc d’en Miquel Àngel, transmeten l’inefable dolor d’una mare com ho fa la pietà contemporània amb la que en Samuel Aranda va sobtar al món l’any 2011. La imatge d’una mare iemenita amb el seu fill ferit als braços que sintetitzava en un sol fotograma tota la cruesa i la gelor dels conflictes.

1328870096_0

Foto de Samuel Aranda guanyadora del World Press Photo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I és que, de vegades, en la tasca periodística també val més una fotografia que no pas mil paraules. I l’Aranda, de gelar el cor amb fotos, en sap molt. Els darrers anys, s’ha dedicat a captar amb el seu objectiu el patiment d’aquells refugiats i refugiades que, fugint de la guerra, lluiten per arribar a Europa. Una tasca que, per als que treballem a les institucions, ens impedeix oblidar com d’important és seguir treballant per intentar evitar la crueltat d’aquests viatges fins a les nostres fronteres.

El Samuel Aranda, que ha ocupat portades del The New York Times, que va guanyar el prestigiós premi fotoperiodístic World Press Photo, ha portat el talent català i europeu més enllà del nostre continent, i ha il·lustrat amb la seva mirada crua històries que no havien de passar desapercebudes. La feina del fotoperiodisme ha de ser informativa, creativa i sintètica. Saber conjugar els tres factors en la mil·lèsima de segon en que la història passa per davant del teu objectiu és un talent massa poc reconegut, però molt necessari en aquest món digital plegat d’imatges.

A la Comissió Europea en som molt conscients de la realitat a Síria, a l’Egeu, a Lampedusa, a Ceuta i Melilla. I la tasca de fotoperiodistes com en Samuel Aranda ens ajuda a posar cara a aquesta realitat dura i difícil, a vincular-la amb històries reals. El premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista 2016 de l’APEC, per tant, no podia ser més escaient. En Samuel Aranda ha retratat un dels moments més crítics per a la Unió Europea, la crisi dels refugiats, i estic segur que la seva feina divulgativa ens ajudarà a sortir d’aquesta crisi més forts, més tolerants i més integrats.

Article publicat al llibre de l’11a edició del premi Ernest Udina que organitza l’APEC.

Leave a Reply