Navigation path

Left navigation

Additional tools

La solució definitiva a la pandèmia

Bon dia a tots! Entrem a un calorós més de maig, i ja hem començat el compte enrere per les celebracions (on-line) del 9 de maig, dia d’Europa. En podeu trobar més informació a la nostra pàgina web ! Estem veient com les xifres de contagis i morts confirmen una corba que va de baixada. I a més a més, el nombre d’altes és cada cop –valgui la redundància- més alt. És fruit de la feina extraordinària del sector de la sanitat, i també de tots vosaltres, per haver-vos quedat confinats a casa. Enhorabona!

Ara que ja podem sortir a passejar amb els nens o a fer una mica d’esport, som conscients que el món d’avui no és, ni de bon tros, com abans. I no ho serà fins que no trobem un tractament o, encara millor, una vacuna. És un repte que ens afecta a tots fins i tot més enllà d’Europa. El coronavirus no coneix fronteres. És una pandèmia global i afecta pràcticament tots els països del món. Més de 3,5 milions de persones s’han infectat fins ara i més de 250.000 han mort. I, malauradament, el virus continua propagant-se ràpidament.

No hi ha cap racó del planeta on els seus habitants puguin dir que estan segurs. El perill en aquest món tan interconnectat és que mentre hi hagi algú en condicions de transmetre el virus, la pandèmia pot tornar a revifar i a estendre’s. Per aquest motiu, el món –tot el món- necessita diagnòstics, tractaments i vacunes: les tres coses de fet. I cal que siguin segures, efectives i accessibles a tothom i a tot arreu, a un preu assequible. Aquesta és l’única manera d’assegurar-nos que puguem acabar amb el virus. Aquesta és la solució definitiva per vèncer i tornar a la normalitat. Es una tasca gegantina que ens afecta a tots.

Com us vaig explicar la setmana passada, la Comissió Europea ha unit esforços amb Canadà, França, Alemanya, Itàlia, Japó, el Regne d’Aràbia Saudita, Noruega, Espanya i el Regne Unit per iniciar una crida global a possibles donants que vulguin contribuir a aquesta tasca formidable (el que s’anomena en anglès la Coronavirus Global Response). Ahir, 4 de maig, la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va liderar un esdeveniment obert a tots els donants amb l’objectiu de recaptar al menys 7.500 milions d’euros. Aquesta xifra havia estat identificada pels experts com el punt de partida necessari per assolir el més aviat possible aquests tests, tractaments i vacunes universals que tant necessitem.

Ens vam quedar curts de 100 milions, però estem molt contents d’haver registrat 7.400 milions d’euros (l’equivalent a 8.000 milions de dòlars) en compromisos de donants de tot el món. Es tracta del punt de partida fenomenal per a la marató mundial de compromisos que ha començat aquesta setmana i s’allargarà fins a finals de maig. També en les carreres de fons –com aquesta- una bona sortida és essencial per aconseguir arribar a la meta. I aquesta cursa l’hem de córrer en equip: si no guanyem tots, no guanya ningú.

Els líders mundials en la Marató del 4 de maig

Leave a Reply