Navigation path

Left navigation

Additional tools

La UE al MWC2015: una Europa connectada

Durant aquesta setmana Barcelona es converteix en l’aparador mundial més important sobre les tecnologies de la comunicació. Més de 80.000 persones visitaran el Mobile World Congress per conèixer les principals tendències en aquest sector i la Comissió Europea, per primera vegada, hi té un estand per exposar la seva estratègia per fomentar la tecnologia que revolucionarà el sector de les comunicacions, el 5G; i per avançar cap a un Mercat Únic Digital.

Untitled

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A més de tenir-hi un estand, el vicepresident europeu d’Agenda Digital, Andrus Ansip; i el comissari d’Economia i Societat Digitals, Günther Oettinger, han estat a Barcelona per participar activament en el Mobile.  Tot això ens dóna una pista sobre la importància que la Comissió atorga a les tecnologies de la comunicació: “les infraestructures de comunicació han de ser les més importants de la propera dècada, no només per a l’economia sinó per a la societat en general”, ha sentenciat aquest dimarts el comissari Oettinger.

El 5G no només és la propera generació de xarxes sense fil, aquesta tecnologia suposarà una revolució en el panorama de les telecomunicacions tot proporcionant una connexió més ràpida, segura i eficient. La connexió de persones i objectes a gran escala ha de portar millores en camps com, per exemple, l’atenció sanitària personalitzada,  la vida de la gent gran o  l’accés universal a la cultura i l’educació entre d’altres.

Per fer-ho possible, la Comissió Europea destina 700 milions d’euros del programa de Recerca i Innovació Horizon 2020 per accelerar el desenvolupament de la tecnologia 5G. Aquesta quantitat, a més, es podria veure superada per diners provinents de l’anomenat Pla Juncker dotat amb 315 mil milions d’euros.

Abans de parlar del futur, però, també hem de mirar el present, i la realitat és que encara ens queden grans reptes per endavant pel que fa a  les tecnologies de la comunicació. Encara hi ha massa diferències pel que fa al nivell de connectivitat entre els diferents països de la UE, entre zones rurals i urbanes, i entre gent amb diferents graus de formació. A més, encara no gaudim d’un veritable Mercat Únic Digital que permeti, per exemple, comprar i vendre on-line amb total confiança i amb les mateixes condicions d’un país a un altre de la UE.

Sí, hem de liderar el desenvolupament d’una tecnologia tan revolucionària com el 5G però també hem  de crear un mercat digital on tothom hi tingui accés i se’n pugui beneficiar, on es puguin dur activitats comercials transfronterers amb total normalitat i que garanteixi total seguretat i eficiència. I la Comissió Europea, com ha demostrat aquesta setmana, està plenament implicada en ambdós objectius.

One Response to “La UE al MWC2015: una Europa connectada”

  1. Luis says:

    Interesante. Yo estuve presente y fue espectacular todo, desde el espacio, hasta el montaje. Además de poder disfrutar de interesantes ponencias también disfruté de los nuevos móviles y nuevas tecnologías que aparecerán en 2015.

Leave a Reply