Navigation path

Left navigation

Additional tools

La Unió Europea: molt més que Brussel·les

Un projecte conjunt de pau, solidaritat i democràcia. Vet aquí la idea que inspira la Unió Europea des de fa més de cinquanta anys. Una idea de treball en comú que va molt més enllà de les institucions europees i que implica acords i compromisos a tots els nivells. I és que la construcció europea no pot fer-se només des de Brussel·les o Estrasburg. Europa és un projecte multi-nivell i necessita també d’una governança a tots els nivells.

Aquest projecte de col·laboració europea ha donat com a resultat un model únic al món. Un model que fins i tot ara, quan encara patim les conseqüències de la pitjor crisi econòmica de la història recent, podem reivindicar com un èxit de tots els europeus. De fet, la crisi ha demostrat com n’era de necessària una major integració europea i ha deixat clar que lluny de ser el problema, com deien alguns, Europa forma part de la solució

Això vol dir que ho hem fet tot bé? En absolut. La Unió Europea no és perfecte, hi ha molta feina a fer, tenim molt a millorar, i ho sabem. Som conscients que aquí, com en molts altres països europeus, quan la gent pensa en Europa sovint pensa en austeritat. Però Europa no és això. Europa és sobretot solidaritat. Robert Schuman, un dels pares fundadors de la UE, assenyalava al seu llibre ‘Per Europa’ que la solidaritat és el motor del projecte europeu i la definia com “el convenciment que el veritable interès de cadascú consisteix en reconèixer i acceptar, a la pràctica, la interdependència de tots”.

La Unió Europea d’avui segueix tenint la solidaritat i la responsabilitat compartida com els seus pilars bàsics. Un terç del pressupost de la UE està destinat a la política de cohesió, aquella que s’adreça directament a les regions amb l’objectiu de reduir les desigualtats, generar riquesa, promoure la creació de feina i formar treballadors. Per això, les regions, els ens locals, són un soci imprescindible a l’hora d’afrontar la sortida de la crisi. Ens equivocarem si pensem que podem fer una Unió Europea més forta, més valorada i més estimada pels seus ciutadans només amb decisions preses des de Brussel·les. Necessitem totes les institucions i necessitem una implantació del projecte europeu i de les polítiques europees sobre el terreny, amb la implicació de tothom. Són les administracions més properes als ciutadans les que millor coneixen les seves necessitats i les que més ens poden ajudar a enfocar les inversions per tal de satisfer-les millor. Per això l’aplicació dels fons regionals i de cohesió 2014-2020 dóna un paper molt més actiu a les regions. Un paper que ens ha d’ajudar a trobar solucions locals per sortir de la crisi i ens ha de permetre recollir l’energia i el potencial del món local per construir aquest projecte comú que és Europa.

Leave a Reply