Navigation path

Left navigation

Additional tools

La veu dels joves i el futur d’Europa

Els protagonistes d’aquesta publicació són joves, estudiants i ciutadans interessats en el projecte europeu. Són aquells que en algun moment, motivats pel Concurs d’Articles de la UE, van decidir pensar sobre Europa, posar per escrit la seva opinió i, d’aquesta manera, contribuir en el projecte europeu. Són joves que han nascut durant el període més llarg de pau que ha viscut mai Europa, que han pogut viatjar pel continent sense canviar de moneda i sense controls fronterers, que han tingut l’oportunitat de formar-se o treballar arreu de la Unió com a ciutadans d’un espai comú: Europa. Tanmateix, també són la generació que actualment ha de fer front a una situació dramàtica: Europa compta amb 5,4 milions de joves menors de 25 anys sense feina.

Tal i com va explicar el President Barroso en una recent conferència sobre l’atur juvenil, «els joves ocupen el centre de les nostres prioritats. Ells són els que tenen la clau de la prosperitat i el dinamisme de l’Europa del futur. El seu talent, habilitats i creativitat són essencials per garantir el creixement i la competitivitat europeus». Els joves són alhora les víctimes i la solució a la crisi econòmica. Ens trobem, doncs, davant d’una generació plena d’idees i de dificultats, de talent i de reptes. Europa ha de ser capaç de donar resposta a les seves inquietuds i solucions als seus problemes. El primer pas per fer-ho és donar-los la paraula perquè diguin què pensen, què volen, què els preocupa i què els il·lusiona.

L’èxit de convocatòria d’aquest concurs, que edició rere edició promou la participació dels joves i els empeny a pensar en el present de la Unió i en els seus reptes de futur, és un exemple del compromís de les noves generacions amb el projecte europeu. És la voluntat de participar que també podem veure en el gran nombre d’associacions de joves que, a les portes de les eleccions europees, s’han mobilitzat per explicar Europa d’una manera propera: blogs, webs i perfils a les xarxes socials han impulsat el debat europeu entre els joves.

La veu dels joves, l’opinió dels qui lideraran Europa les pròximes dècades, ha d’arribar a les institucions de la UE i al conjunt dels ciutadans europeus. Aquesta veu ha de ser el catalitzador indispensable per als canvis que la UE necessita per fer front als reptes del segle XXI, començant per la tragèdia de l’atur juvenil. Articles com els que recull aquest llibre poden contribuir-hi i des de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona volem que cada cop hi hagi més joves que hi participin. Articles com els recollits aquí ens permeten saber quina Europa vol la joventut i ,sabent-ho, podrem treballar per construir-la.

One Response to “La veu dels joves i el futur d’Europa”

  1. Eusebi Graners says:

    El Sr. Juncker hauria de ser menys despectiu respecte de Catalunya. No te la legimitat dels vots populars
    La Comissió no va sobrada de prestigi després de la gestió de la crisi….com per anar menystenint territoris de la Unió
    És un funcionari altiu.
    En fi,…

Leave a Reply