Navigation path

Left navigation

Additional tools

L’any en què ha de canviar el món

L’any 2009 vaig visitar a Burkina-Fasso un projecte europeu d’ajut al desenvolupament. Una placa fotovoltaica donava energia a una bomba que pujava aigua fins un dipòsit. D’aquest dipòsit en bevia la població de quatre poblats, i això estalviava a les seves dones quatre hores de marxa diàries per anar a buscar aigua. Era un projecte senzill i barat però a la gent d’aquells quatre pobles els va canviar el món.

Aquest 2015 hauríem de tornar a canviar el món. Tot el món. Els líders globals hauran de prendre decisions sobre el futur del nostre planeta. D’una banda se celebrarà a Nova York la 70a Assemblea General de les Nacions Unides per fer balanç dels Objectius de Desenvolupament Mil·lenni. De l’altra, tindrà lloc a París la Conferència Internacional sobre el canvi climàtic. Si ens ho parem a pensar, l’eradicació de la pobresa i el desenvolupament sostenible són els dos reptes més importants als quals ha de fer front la humanitat, i la UE presentarà propostes molt ambicioses en les dues cites.

1 EU in the world_R

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Davant dels reptes que se’ns plantegen, la Unió Europa ha decidit convertir el 2015 en l’Any Europeu del Desenvolupament amb l’objectiu d’explicar a la població quines són les principals polítiques que seguim a favor dels més desafavorits del planeta i perquè som el principal donant mundial en ajuda al desenvolupament.

Ajudar els homes i les dones més pobres forma part dels valors europeus. Ho mostren els resultats de l’Eurobaròmetre publicat aquest dilluns sobre el desenvolupament. Malgrat la complicada situació econòmica que es viu en molts Estats membres, el suport dels ciutadans cap a les polítiques de desenvolupament s’ha increment en els darrers anys. Algunes xifres parlen per si mateixes:

  • El 85% dels europeus creu que és important ajudar els països en vies de desenvolupament
  • El 67% (sis punts per sobre que el resultat de l’any anterior) creu que s’hauria d’augmentar l’ajuda al desenvolupament
  • El 50% creu que els individus poden jugar un rol clau per combatre la pobresa al món
  • El 75% creu que les tasques de voluntariat són l’eina més efectiva per ajudar a reduir la pobresa en els països menys desenvolupats.

Els resultats de l’Eurobaròmetre deixen clar que els ciutadans ens demanen seguir treballant en aquesta direcció. L’Any Europeu del Desenvolupament és una excel·lent oportunitat per a que la UE respongui a les exigències dels seus ciutadans per a aconseguir l’eradicació de la pobresa, la protecció dels nostres ecosistemes i la creació d’un món millor. Es tracta de millorar les condicions de vida de milions d’homes i dones, com els ciutadans de Burkina Faso als quals em referia al començament. L’actitud dels ciutadans europeus cap a les polítiques de desenvolupament ens haurien de fer sentir orgullosos a tots plegats. Aquesta és l’actitud que ens ha d’ajudar a millorar el nostre planeta, l’actitud que pot fer que el 2015 sigui, de debò, l’any en què canviarà el món.

Leave a Reply