Navigation path

Left navigation

Additional tools

L’equip Juncker

Durant les eleccions europees tothom deia que aquest cop seria diferent. I ho ha estat. La mateixa elecció del president ja constitueix un gir copernicà. L’han escollit els caps d’Estat i de govern sí, però han hagut d’inclinar-se al desig dels ciutadans europeus: Juncker era el cap de la família política més votada. Això vol dir que no només haurà de respondre davant del Consell Europeu (és a dir, dls caps d’Estat i de govern europeus) sinó també, i amb major mesura, davant dels ciutadans i dels seus representants al Parlament Europeu. I al final del seu mandat, Juncker no només haurà de passar el judici dels líders, sinó també el de les urnes.

El nou president Luxemburguès arriba al cap de l’executiu comunitari amb una idea clara del que vol aconseguir, i ha fixat els seus objectius en les Orientacions Polítiques que va presentar al Parlament Europeu el passat mes de juliol. En aquestes orientacions, el nou president de la Comissió identifica cinc grans reptes: la lluita contra l’atur, el foment de les inversions, l’accés de l’economia real al crèdit bancari, la creació d’un mercat digital ben connectat, una política d’afers exteriors creïble i la lluita contra la nostra dependència energètica.

Deia Napoleó, que “si vols que una tasca no es dugui a terme l’has de confiar a un comitè. Si vols que una cosa es faci, li has de donar a una persona responsable”. La nova Comissió, que Juncker va presentar dimecres passat, segueix d’alguna manera aquesta filosofia. El col·legi de comissaris tindrà set vicepresidents, sis més l’alta representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Federica Mogherini. Cada un d’ells serà responsable d’un equip de treball i coordinarà la feina de diversos comissaris. Cada vicepresident serà responsable d’algun dels objectius de les Orientacions Polítiques del president electe: “l’ocupació, el creixement, la inversió i la competitivitat”, “el mercat únic digital” o “la unió energètica”, per exemple.

fotodegurp

Jean-Claude Juncker compta amb un equip de primera divisió: cinc antics primers ministres, quatre vicepresidents de govern, dinou antics ministres, set comissaris de l’anterior Comissió i vuit antics diputats del Parlament Europeu. Un terç dels membres de la nova Comissió, nou dels vint-i-vuit, i entre ells el mateix President electe, han fet campanya a les eleccions europees d’enguany anant a l’encontre dels ciutadans europeus i buscant-ne el seu suport. Malauradament, la Comissió Juncker només inclou nou dones, i encara es troba lluny de la paritat, però cal tenir en compte que els comissaris els proposen els governs dels Estats membres i no el president. Tanmateix, Juncker ha intentat aconseguir la paritat en el que sí que depèn d’ell, el repartiment de càrrecs, i tres de les set vicepresidències han estat assignades a dones.

Sobre les espatlles del president Juncker, dels seus set vicepresident i de la resta del col·legi de comissaris recaurà la tasca de treure Europa de la crisi i de fer-li recuperar la seva rellevància a nivell global, preservant el nostre model i els nostres valors. No és pas una  tasca fàcil. Però si algú pot dur-la a terme, n’estic convençut, serà sens dubte l’equip Juncker.

Leave a Reply