Navigation path

Left navigation

Additional tools

Menys morts al Mediterrani

La setmana passada llegia una nota de premsa de l’organització Amnistia Internacional sobre la situació al Mediterrani. Segons apuntava  el director adjunt de la ONG, Gauri van Gulik, “el nombre de morts al Mediterrani està disminuint dràsticament després que els governs europeus han començat a fer passos per  incrementar les operacions d’Alerta i Rescat”. Es una bona notícia. Tanmateix, segueix augmentant el nombre de refugiats i migrants que posen en risc les seves vides intentant arribar a les nostres costes. Salvar vides era la primera prioritat, però els desafiaments de la emigració s’han de tractar en el seu conjunt. Cal aplicar mesures d’emergència però també hem d’aplicar mesures estructurals per acabar amb el drama que viu avui el Mediterrani.

En el Consell Europeu del passat mes de Juny, els líders europeus van acceptar la proposta de la Comissió per a reubicar i reassentar un total de 60.000 persones als Estats membres. Ara és el torn de la presidència luxemburguesa del Consell, que s’estrena aquest mes de juliol, d’organitzar aquest sistema i donar resposta i protecció a totes aquelles persones que amb tanta urgència ho necessiten.

Tot plegat és una mostra més que Europa pot actuar amb rapidesa i eficàcia quan és necessari, però també que la migració és una de les nostres principals preocupacions. En efecte, forma part de les 10 prioritats que el president Juncker va anunciar durant el seu discurs d’investidura davant del Parlament Europeu. El problema al Mediterrani és d’escala europea i, per tant, exigeix solucions europees. Per això la Agenda Europea d’Immigració, que ja s’està aplicant amb petits èxits com els que subratllàvem al principi, estableix una resposta europea que combina polítiques d’exterior i domèstiques, aprofita al màxim el potencial de les agències com Frontex i involucra a tots els actors els Estats membres de la UE, les organitzacions internacionals, la societat civil, les autoritats locals i els països tercers.

En aquest sentit, més enllà dels ja explicats sistemes d’alerta i rescat, o de reubicació i reassentament, l’Agenda Europea de migració preveu accions imprescindibles perquè mai mes es repeteixin situacions com les que vam viure a l’abril com la lluita contra el tràfic de migrants, l’eliminació dels incentius per a la migració il·legal, reforçar la política europea d’asil, establir un sistema de presa d’empremtes dactilars d’aquelles persones que arriben a Europa i demanen protecció internacional, o repensar el sistema de la targeta blava, que actualment gairebé no es fa servir,  per facilitar que persones de fora de la UE puguin venir a viure-hi i treballar de forma estrucurada.  Només si adrecem el problema de la immigració de forma global, podrem avençar per que les tragèdies que hem vist a les nostres costes siguin aviat una cosa del passat.

 

Leave a Reply