Navigation path

Left navigation

Additional tools

Més Europa a la Unió, més unió a Europa

La Unió Europea no es troba en bon estat de forma “no hi ha ni prou Unió ni prou Europa” va reconèixer ahir el president Juncker en el seu primer Discurs sobre l’Estat de la Unió, el SOTEU. Aquest discurs, que el president de l’executiu fa davant del ple del Parlament Europeu, és un moment clau de la política europea, és el moment de reflexionar sobre la Unió, avaluar què s’ha fet, reconèixer els problemes i definir les polítiques que marcaran el pla de treball de la Comissió durant els propers 12 mesos. Aquest exercici de transparència democràtica i de debat, on intervenen els diferents grups parlamentaris de l’eurocambra, és recent en la història europea i va introduir-se amb el Tractat de Lisboa amb l’objectiu de reforçar la transparència i la democràcia de les institucions Europees.

 

juncker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Si el SOTEU marca l’estat d’ànim d’Europa, del discurs d’aquest dimecres del president en podem treure una conclusió clara: el principal repte de la UE ara mateix és la crisi de refugiats que estem vivint. Això no només es va fer evident en el fons del discurs, que Juncker va aprofitar per anunciar la nova proposta de la Comissió de reubicar 120.000 refugiats més – i que se sumen als 40.000 que ja havia anunciat al maig-, sinó també en la forma: el president va dedicar 38 minuts (dels 77 que va durar el discurs) a parlar de la crisi dels refugiats, i ho va fer apel·lant a la memòria dels europeus: “Europa és un continent on tothom, en algun moment ha estat refugiat”, i l’humanisme: “no estem parlant de xifres, estem parlant de persones”.

Quan Juncker va prendre possessió, ara fa gairebé un any, va dir que “aquesta és la Comissió de l’última oportunitat”. Aleshores era impossible saber que la UE s’enfrontaria a algunes de les crisis més greus a les quals ha hagut de fer front: la grega, la de refugiats, la situació a Ucraïna… Juncker va deixar anar missatges clars i contundents: “Schengen no serà abolit durant el meu mandat”, va apel·lar als valors de la Unió Europea, a la solidaritat; i al mateix temps que reconeixia que la UE no es trobava en bon estat de forma, va deixar clar que ara és l’hora de ‘passar a l’acció’.

La resta del seu discurs, el president el va dedicar a la situació econòmica, va reconèixer que la crisi no s’havia acabat i va sentenciar que “no ho farà fins que tinguem ocupació plena”; a Grècia, cap on va dirigir un missatge esperançador; al Regne Unit: ” buscaré un tracte just pel Regne Unit, ho faré per una raó, perquè crec que la UE és millor amb Gran Bretanya i que Gran Bretanya és millor dins de la UE”; a la situació a Ucraïna i la relació amb Rússia: ” la seguretat i les fronteres dels Estats membres de la UE són intocables, i això vull que sigui entès a Moscou”; i al canvi climàtic, una lluita que la UE ha de seguir liderant.

El Discurs sobre l’Estat de la Unió marca els temes claus de la política europea i aquest dimecres vam poder constatar la seva importància. Ho mostra el fet que el hashtag #SOTEU va ser trending tòpic mundial a Twitter. Reflexionar, pensar la Unió, definir els objectius i debatre’ls amb els eurodiputats. Un gran exercici de democràcia i transparència, un discurs honest, sincer, clar i contundent per un moment difícil com el que estem vivint.

Leave a Reply