Navigation path

Left navigation

Additional tools

Muralles que uneixen en la lluita contra l’atur

El castell de Sant Ferran,  a Figueres, va ser construït al segle XVIII per evitar que la gent creués la frontera.  Els passats dies 7, 8 i 9, en canvi, va acollir – juntament amb el Castell dels Reis de Mallorca de Perpinyà-,  les II Jornades Europees de Cooperació Transfronterera. El que va ser construït per separar va aplegar experts de tots dos costats del Pirineu per impulsar el desenvolupament de  projectes conjunts en els àmbits de l’educació superior, la formació i l’ocupació.

Lluitar contra l’atur juvenil és la prioritat número 1 de la Comissió Europea. Actualment,  5,6 milions de joves europeus es troben desocupats i en alguns Estats com Espanya la taxa d’atur en aquesta franja d’edat supera el 50%. El que la Comissió, juntament amb l’Eurorregió Mediterrània-Pirineus, va fer al Castell de Sant Ferran va ser explorar maneres  per fer front plegats a aquesta tragèdia.

Durant tres dies, diferents experts –catedràtics d’universitats, funcionaris de la Comissió Europea, líders de projectes transfronterers…-,  van demostrar que quan les regions de banda i banda dels Pirineus treballen juntes, aprofiten les oportunitats del mercat únic i els recursos de la UE,  poden obtenir uns resultats molt beneficiosos. Dobles titulacions universitàries, projectes de formació, centres transfronterers i l’impuls de la mobilitat entre els joves són alguns dels exemples concrets que van conèixer de primera mà els assistents a les II Jornades Europees de Cooperació Transfronterera.

L’edició del 2014 es va celebra en un moment clau i simbòlic per diversos motius: la Unió Europea acaba d’estrenar els programes pel període 2014-2020, alguns com l’Erasmus +, Cosme, Horizon 2020, o els Fons Socials Europeus van ser presentats, pràcticament en primícia, durant les jornades davant d’un públic atent i interessat.  A més a més,  l’Euroregió Mediterrània- Pirineus, que enguany celebra el seu 10è aniversari, acaba de ser reconeguda com a ‘millor estructura de cooperació territorial’ pel Comitè de les Regions.

El Castell de Sant Ferran exemplifica l’actual Europa, un territori que ha deixat la guerra enrere per cooperar i treballar conjuntament. Les Jornades de Cooperació Trasfronterera van tornar a ser un èxit gràcies a  l’alt nivell de les ponències, l’acolliment de les ciutats de Figueres i Perpinyà, l’interès actiu dels participants i, sobretot,  gràcies al fort convenciment que només treballant plegats podrem vèncer en la batalla contra l’atur.

Leave a Reply