Navigation path

Left navigation

Additional tools

Next Generation EU: Molt més que un pla Marshall

Bon dia. Ahir vam viure una jornada històrica. Ho dic mesurant les meves paraules. Quan s’estudiï el procés de construcció europea, la data d’ahir serà una de les que marquen un abans i un després. El coronavirus ha sacsejat Europa i el món posant a prova els nostres sistemes de salut i assistència, les nostres societats i economies i la nostra manera de viure i de treballar junts. Tot ha canviat. Per fer front a aquesta crisi s’han pres moltes mesures que tenien com a objectiu prioritari mitigar el dany. Tanmateix, el virus ha deixat desenes de milers de morts, d’empreses tancades i de persones que han perdut la seva feina. Ara cal passar a la recuperació, a tornar a posar la nostra economia en marxa i a enfortir-nos per estar més preparats per la propera epidèmia que vingui.

Next Generation EU – Parlament Europeu

I ahir la Comissió va passar a la fase de reconstrucció. Per garantir que la recuperació sigui sostenible, uniforme, inclusiva i justa per a tots, la Comissió Europea proposa crear un nou instrument de recuperació que ha anomenat Next Generation EU, integrat en un pressupost de la UE potent, modern i renovat a llarg termini. Les xifres son impressionants. La Comissió proposa tenir un nou instrument de 750.000 milions d’Euros, que s’afegeixen als 1,85 bilions (dels nostres) de euros del nostre pressupost, i que s’afegeixen als 540.000 milions de les tres xarxes de seguretat de les que ja us he parlat. Això vol dir 3,1 bilions d’euros, o si ho preferiu, més de tres cops el PIB anual d’Espanya.

Això ens donaria els recursos necessaris per un impressionant pla d’inversions que no només reactivarà la nostra economia sinó que la transformarà completament. Com invertiríem tots aquests diners? El pla vol ajudar de tres maneres:

 1. Suport als Estats membres amb inversions i reformes:
  Una nova línia de recuperació i resiliència de 560.000 milions d’euros oferirà suport financer a les inversions i reformes a tots els Estats Membres, per a invertir en les transicions ecològiques i digitals i la resiliència de les economies nacionals necessiten. 310.000 milions de euros es destinaran a subvencions a fons perdut i fins a 250.000 milions d’euros a préstecs. Es concentrarà en els països i sectors més afectats, o on les necessitats de resiliència són més grans. Es destinaran 55.000 milions d’euros a la nova iniciativa REACT-UE per afrontar els impactes socioeconòmics de la crisi, inclòs el nivell d’atur juvenil; 40.000 milions d’euros per ajudar als més afectats per la transició cap a la neutralitat climàtica; i un reforç de 15.000 milions d’euros per al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural per ajudar als pagesos i ramaders a aplicar el Pacte Verd Europeu i l’estratègia d’alimentació sostenible “del camp a la taula”.
 2. Reactivar l’economia de la UE incentivant inversions privades:
  Un nou instrument de suport a la solvència mobilitzarà recursos privats per donar suport urgent a empreses europees viables dels sectors, regions i països més afectats. Volem que aquests diners es puguin fer servir ja aquest any perquè moltes empreses tenen problemes de capitalització ara. Tindrà un pressupost de 31.000 milions d’euros, amb l’objectiu de desbloquejar 300.000 milions d’euros en suport de solvència per a empreses de tots els sectors econòmics i preparar-los per a un futur més net, digital i resistent.
  Actualitzarem el programa d’inversions InvestEU fins a un nivell de 15.300 milions d’euros per mobilitzar la inversió privada en projectes de tota la Unió. A més el programa proposa destinar 150.000 milions d’euros per impulsar la capacitat de resistència dels sectors estratègics, especialment els vinculats a la transició verda i digital, i les cadenes de valor clau en el mercat interior, com les medicines.
 3. Abordar les lliçons de la crisi i preparar-nos per la propera epidèmia.
  Un nou programa de salut, EU4Health comptarà amb un pressupost de 9.400 milions d’euros per reforçar la seguretat sanitària i preparar-se per a futures crisis de salut. Es reforçarà amb 2.000 milions d’euros el mecanisme de protecció civil de la Unió (RescEU) que s’ampliarà i reforçarà per dotar la Unió per preparar-se i respondre a les futures crisis. A més destinarem 94.400 milions d’euros per a Horizon Europe, que es reforçarà per finançar la investigació vital en salut, resiliència i transicions digitals i verdes.

El pla de recuperació presentat per la presidenta Von der Leyen no es tanca a les fronteres europees i vol donar suport als nostres socis globals mitjançant 16.500 milions d’euros addicionals per a accions externes, inclosa l’ajuda humanitària.
Es reforçaran altres programes de la UE per alinear el futur marc financer plenament amb les necessitats de recuperació i les prioritats estratègiques. Es reforçaran altres instruments perquè el pressupost de la UE sigui més flexible i sensible.

Ara correspon als Estats Membres negociar la proposta de la Comissió. Nosaltres voldríem que es pogués arribar a un acord polític ràpid sobre la Next Generation UE i el pressupost europeu per al 2021-2027 al Consell Europeu de juliol i començar a passar de les paraules a les obres ja a la segona meitat d’aquest any. No podem perdre ni un sol dia per engegar la recuperació i dotar a la UE d’una potent eina que posi dempeus la nostra economia i ens prepari per un futur millor que abans del COVID19. “

Leave a Reply