Navigation path

Left navigation

Additional tools

Posem noms i cognoms a l’ajuda al desenvolupament

Fa uns dies celebràvem el dia d’Europa, un dia molt assenyalat en la nostra agenda que ens recorda els nostres valors com a europeus. Per a nosaltres cada any el Dia d’Europa és important, però aquest 2015 és especial perquè ens permet explicar què fa la Unió Europea en un tema tan important com el suport al desenvolupament al món, però que sovint és poc conegut. Sabíeu, per exemple, que la UE i els seus Estats membres són els principals donants d’ajuda al desenvolupament? Aquest 2015 ens hem proposat donar a conèixer el compromís d’Europa amb l’eradicació de la pobresa i també animar a més europeus a comprometre’s i a participar en el desenvolupament. Però a més a més, aquest 2015 està previst que s’acompleixin els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, que el món va acordar l’any 2000, i la comunitat internacional ha de decidir quin serà el futur marc mundial per aconseguir l’objectiu d’eradicar la pobresa i anar cap a un desenvolupament sostenible.

Un dels projectes en què participa l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) al Senegal.

Un dels projectes en què participa l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) al Senegal.

El sondeig d’opinió de la Unió Europea, conegut com l’eurobaròmetre, revelava l’any 2013 que més del 80% de ciutadans de la UE creu que l’ajuda al desenvolupament és important. I més de la meitat, un 60%, pensen que encara hauríem de fer més. Alhora, però, aquest sondeig també va revelar que un 50% dels ciutadans diu que no sap absolutament res d’on van a parar els diners que la UE destina al desenvolupament.

Precisament per aquest motiu, des de la UE volem explicar ben obertament què es fa i de quina manera funciona l’ajuda al desenvolupament i demostrar que té efectes reals. Hem de saber comunicar que els diners tenen un destí final i els ciutadans han de conèixer quin és.

Aquest afany per comunicar on van a parar aquests diners, ens porta a conèixer la història de l’Andréas, una nena de 7 anys de la Costa d’Ivori afectada pel càncer. Gràcies a l’ajuda de la UE, està rebent un tractament per aquesta malaltia agressiva que li està afectant la panxa. L’Andréas i la seva mare, que vivien en una aldea isolada, s’allotgen ara a Akwaba on poden estar tot el temps que sigui necessari perquè la nena rebi el tractament i es recuperi. La UE fa que la història de l’Andréas no sigui un cas aïllat.

Cada vegada la línia que separa els països en vies de desenvolupament dels desenvolupats és més difosa. En un món en transformació constant, hi ha antics països en vies de desenvolupament que avui són donants mentre que d’altres segueixen atrapats en la pobresa. Actualment, ja no té gaire sentit parlar de donants i beneficiaris sinó que cal parlar de la cooperació, la responsabilitat i l’interès mutu. De fet, ajudar els països en vies de desenvolupament no és només crear societats més pacificades i més justes sinó que contribueix també a crear un món més segur per a tothom.

I quan parlem de països en vies de desenvolupament i de l’ajut que hi destina la UE no estem parlant només dels països de d’Àfrica. Del total de l’ajuda al desenvolupament, un 18% es destina al continent europeu i un 5% al nord d’Àfrica. La resta del continent africà rep el 33% i l’Orient Mitjà el 9%. El sud-est asiàtic i Àsia central reben un 10%, l’Amèrica Llatina un 6% i Oceania un 2%. En el cas dels països del continent europeu o els més propers a les fronteres de la UE, també es beneficien d’altres ajuts, com els de la política de veïnatge, que està destinant recursos a Ucraïna, als Balcans..

És per aquest motiu que en un món on l’evolució i la transformació són constants, la cooperació i l’ajut entre els diferents països que en formem part és imprescindible per crear un clima de més seguretat, més igualtat i més oportunitats per a tothom. A més a més, treballar junts per una causa ens ajuda a comprendre millor el món i la societat que ens envolten. La UE es va crear amb la finalitat d’evitar noves guerres i aconseguir una unió política que millorés la vida dels seus ciutadans, i ja des dels seus inicis va optar per la formula de la cooperació. Ara, gairebé 70 anys després, amb 28 països membres i 24 llengües oficials, la UE no es vol quedar només dins les seves fronteres. I també vol contribuir a la tasca internacional promovent els valors humanitaris com, per exemple, els drets humans, la solidaritat social, la llibertat d’empresa o el respecte de la diversitat cultural, lingüística i religiosa i vetllar perquè la humanitat es beneficiï dels grans canvis que s’estan esdevenint a escala mundial enlloc de patir-los.

Leave a Reply