Navigation path

Left navigation

Additional tools

TTIP: Una nova manera de negociar acords de lliure comerç

Primer de tot, vull aprofitar la primera entrada del 2015 per desitjar-vos a tots un molt bon any nou, ple d’oportunitats, de bons moments, de salut i d’èxits. El 2015 serà un any important per a Europa. La nova Comissió Juncker ha de passar de les paraules als fets per a fer avençar en les 10 prioritats del seu programa. Una d’aquestes prioritats és aconseguir un Acord de lliure comerç amb els Estats Units que sigui equilibrat i raonable. I per assolir aquest objectiu, la vostra veu és important.

Una de les darreres activitats que vaig fer el 2014 (el 22 de desembre, en concret) va ser comparèixer al Parlament de Catalunya per a parlar del TTIP, l’acrònim anglès amb el qual es designa l’Associació Transatlàntica de Comerç i Inversió que estan negociant actualment la Unió Europea i els Estats Units d’Amèrica. La sessió parlamentària, organitzada per la Comissió d’Acció Exterior, Unió Europea i Cooperació, va arribar en molt bon moment.

TTIP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El TTIP és l’acord de lliure comerç més ambiciós que mai ha intentat la Comissió Europea i la opinió pública n’està molt interessada. De fet, darrerament se n’ha parlat molt i s’han publicat molts articles a la premsa sobre el tema. Jo mateix he escrit sobre el TTIP en aquest bloc, i estic convençut que ho tornaré a fer sovint al llarg d’aquest any.  La raó és molt senzilla. La Comissió vol que aquest acord benefici al màxim nombre d’europeus i que tingui en compte les opinions, inquietuds i idees dels ciutadans. Vol ser l’acord de lliure comerç més transparent mai fet fins ara. Vol ser l’acord del diàleg.

La compareixença al Parlament de Catalunya va ser precisament un exercici de diàleg. Vaig exposar el que està fent la Comissió Europea com a negociadora de la UE. Però també vaig escoltar amb molt atenció el que tenien a dir els representants electes dels ciutadans de Catalunya i tots els altres compareixents (el catedràtic d’economia de la UB, Joan Tugores, i representants de Pimec, CC.OO. i de la campanya “Catalunya, no al TTIP”).La veritat és que va ser un debat molt ric i interessant i volia agrair als diputats i als participants les seves idees i els seus comentaris.

No vull defendre en aquesta entrada el punt de vista de la Comissió. Podeu trobar tota la informació sobre el tema a la pàgina web que la Direcció General de Comerç ha creat, entre altres motius, per donar el màxim de transparència possible a tot el procés. Allí teniu una gran quantitat de documents oficials, començant per una autentica primícia: el mandat de negociació. Hi ha altres papers com les posicions oficials europees en diverses àrees, o senzills resums explicatius. Però sobretot, la pàgina web hi ha una secció a la que podeu dir la vostra per diverses vies, inclòs twitter al hashtag @EU_TTIP_team. I aquest és el missatge que voldria passar: us animo a participar.

En un recent discurs, la Comissaria Europea de Comerç,  Cecilia Malmström, va manifestar el seu compromís pel diàleg. “Vaig entrar en política –explica la Comissària- perquè crec que parlar, escoltar i relacionar-se amb altre gent, sobre la base del respecte mutu i l’honestedat és la millor manera de arribar a les conclusions correctes per millorar la vida de la gent. Per tant estic disposada a escoltar”. Des de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, ens encantaria ajudar-vos a fer-li arribar la vostra veu.

 

Leave a Reply