Navigation path

Left navigation

Additional tools

Tu també pots ser un heroi

15350235762_a993e7d143
Una treballadora humanitària i una refugiada parlen en un campament de Líban (2013).
Foto: EU Humanitarian Aid and Civil Protection ECHO.

 

Poca gent sap que un dels objectius fonamentals de la Unió és la solidaritat amb les zones més necessitades del món amb vista a aconseguir un planeta més just, estable i democràtic. La UE no té exèrcit, ni avions, ni vaixells de guerra però executa la seva missió de solidaritat de manera pacífica, usant la diplomàcia internacional i sobretot sent el major donant d’ajuda humanitària del món, amb prop del 50% del total. En aquests temps convulsos que ens ha tocat viure, amb grans conflictes i crisis humanitàries d’escala gegantina a les nostres mateixes portes, és més necessari que mai que la UE assumeixi la seva responsabilitat internacional i ajudi els que més ho necessiten.

Durant el temps que vaig treballar com a portaveu d’ajut humanitari per a la comissària Gerogieva vaig veure sobre el terreny la magnitud de les mancances i la tasca ingent de moltes persones que sovint s’hi juguen la vida per ajudar als més desafavorits. La Comissió fa la seva tasca humanitària mitjançant ECHO, el departament d’Ajuda Humanitària i Protecció Civil de la Comissió Europea. ECHO compta amb una xarxa global d’oficines al terreny que assegura el lliurament ràpid i eficaç de l’assistència de la UE a través dels seus dos instruments principals: l’ajuda humanitària i la protecció civil en cas de catàstrofe, ja sigui natural o causada per l’home.

Ara la Unió Europea obre la porta perquè qualsevol ciutadà que tingui inquietuds humanitàries també pugui col·laborar en aquesta tasca. Em refereixo al nou cos europeu de voluntaris d’ajuda humanitària. Es tracta d’un programa per entrenar i desplegar 20.000 voluntaris europeus en projectes humanitaris arreu del món durant els pròxims set anys. La iniciativa arriba en un moment oportú, ja que les organitzacions humanitàries estan al límit del col·lapse a causa del gran nombre de crisis simultànies. Els participants, que seran formats prèviament amb finançament de les institucions europees, tindran una varietat d’opcions: des de la realització de tasques en línia des de casa, o treballar en organitzacions humanitàries dins d’Europa, fins al desplegament en operacions humanitàries finançades per la UE a països tercers. Es primarà la cooperació amb organitzacions internacionals humanitàries que ja operen sobre el terreny així com d’altres agents locals i regionals, i sempre en estreta coordinació amb les Nacions Unides. Quins requisits es demanen? Els voluntaris han de tenir una edat mínima de divuit anys i hauran de representar una àmplia varietat generacional i de perfils diversos. Amb l’entrada en vigor aquest any del Reglament europeu que regula el nou cos, els voluntaris gaudiran d’un estatut jurídic clar i sòlid, condició prèvia fonamental perquè es puguin desplegar a països fora de la Unió amb la seguretat necessària. El 2012 la UE va rebre el Nobel de la Pau per la seva contribució a la pau, la reconciliació, la democràcia i els drets humans a Europa. Però aquest premi Nobel també reconeixia implícitament la influència de la UE al món. I tots podem fer part d’aquesta influència positiva. No és una tasca fàcil i no està exempta de riscos. En els últims anys la UE ha contribuït a alleujar crisi molt greus i perilloses: a Síria, al Sahel, a la República Centreafricana, a Haití o a les Filipines, per esmentar-ne algunes de les principals. Els reptes continuen en altres entorns molt volàtils, amb noves emergències i catàstrofes: Gaza, Ucraïna, Sudan del Sud, Síria / Iraq, crisi de l’Ebola, etc. I n’hi haurà més, sens dubte. Els europeus som els primers donants d’ajuda al desenvolupament i d’ajuda humanitària del món per dues raons fonamentals: en primer lloc perquè és moralment just i ètic per se, perquè la solidaritat és un dels nostres valors fonamentals; i la segona és que simplement ens hi va la vida: només mantindrem la nostra prosperitat i el nostre estil de vida a Europa si aconseguim que els que ens envolten visquin i creixin en un entorn geopolític més estable i sostenible.

Més informació sobre el cos europeu de voluntaris

Leave a Reply