Navigation path

Left navigation

Additional tools

Un any de la Comissió Juncker

El dia 1 de novembre va fer un any que la Comissió Juncker va entrar en funcions. Els reptes que Europa té per endavant i, sobretot, la dramàtica situació de la crisi de refugiats fa que no sigui un moment per a grans eufòries ni celebracions. Però sí que és un moment per mirar enrere i analitzar què s’ha fet durant aquest any, en quins temes hem avançat i què hem de fer durant els propers 12 mesos.

Quan Juncker va assumir la presidència de l’executiu ja va avançar que aquesta seria una Comissió “Política” i va definir les 10 prioritats que marcarien el seu mandat. Com no podia ser d’una altra manera la primera prioritat és el foment del creixement, l’ocupació i la inversió en el si de la UE. Però entre les altres 9 prioritats hi podem trobar temes que són de plena actualitat i que ens afecten molt directament com el disseny d’una Agenda de Migració, la negociació del TTIP o la creació d’una Unió Energètica.

Durant les seves primeres setmanes de vida, la Comissió va llançar l’anomenat ‘Pla Juncker’, un pla d’Inversió de 315.000 milions d’euros; avui ja podem dir que hi ha projectes concrets que s’estan duent a terme gràcies a aquest pla i encara n’han de venir molts més. També durant aquest any la Comissió ha postat les bases per a la Unió Energètica, un Mercat Únic Digital, la Unió de Mercats de Capital i un sistema d’impostos corporatius justos i eficients. Pel que fa a un dels temes d’actualitat, les negociacions del TTIP, la Comissió ha treballat per fer-les més transparents, una de les demandes dels ciutadans, i per convertir la UE en un actor de pes en el panorama internacional.

Durant aquest primer any Europa ha fet front a dues grans crisis, la de l’euro, amb Grècia a l’epicentre, i la dels refugiats. En ambdós casos la Comissió ha treballat de manera continuada i obstinada per coordinar la resposta europea i donar solucions a problemes que han posat Europa i el projecte europeu en el punt de mira, fins i tot alguns l’han posat en dubte.

No és hora de celebracions, però sí que és moment de fer balanç. Tenim una Comissió Europea que rendeix comptes davant dels ciutadans, per això els membres del que ja diem #TeamJuncker, han aparegut un total de 138 vegades a la sala de premsa del Berlaymont, això es tradueix en una mitjana de més de dos cops per setmana, s’han dirigit 58 vegades davant del Ple del Parlament Europeu i han participat en 45 diàlegs ciutadans. I els vicepresidents Katainen, Dombrovskis i Sefcovic han recorregut diferents ciutats europees per explicar a totes les parts implicades el Pla Juncker, el Semestre Europeu i la Unió Energètica respectivament.

Fa un any que la Comissió Juncker va entrar en funcions i d’aleshores ençà Europa ha hagut, i està fent front a grans reptes. Reptes com el de la crisi migratòria que requereixen una resposta immediata i contundent. La Comissió Juncker seguirà treballant com fins ara, com a ha fet durant el seu primer any per donar resposta als grans temes europeus.

 

Leave a Reply