Navigation path

Left navigation

Additional tools

Una oportunitat pel canvi

Bon dia a tots. Feia una mica de temps que no escrivia, però hem tingut uns dies molt atrafegats que ens donen una pista de la profunda transformació que volem entomar els propers anys i que esperem que deixi Europa millor després del coronavirus que no pas ho estava abans. Haig de ser sincer, però: el meu optimisme és a mig termini. Els mesos que venen seran molt difícils.

Les perspectives econòmiques de primavera ja ens deixaven clar que Europa va cap a la recessió més important de la seva història: més d’un 7% (a Espanya més d’un 9%). Tanmateix, com us deia, pot haver-hi una recuperació relativament ràpida la segona meitat del 2020 i durant el 2021 si es compleixen tres condicions: que hi hagi una desescalada ben feta; que no es produeixi un nou rebrot; i que les mesures de protecció europees i nacionals hagin funcionat per a les empreses i els treballadors.

El meu optimisme es fonamenta en l’evolució positiva d’aquestes tres condicions. El progressiu retorn a la (nova) normalitat s’està produint sense entrebancs i es va avençant (cada territori al seu ritme) cap a les noves fases. Les xifres de contagis i morts segueixen baixant, les de tests i recuperacions pujant, i la capacitat del sistema sanitari s’ha incrementat notablement. Encara és aviat per veure si les xarxes de seguretat aprovades pels Estats i la UE han servit per evitar el tancament massiu d’empreses o la pèrdua d’ingressos dels ciutadans però el retorn a l’activitat de molts negocis sembla indicar que el nostre teixit empresarial, financer i productiu en gran mesura a encaixat el cop de la pandèmia.

Sabem que hi ha sectors que tindran problemes seriosos: especialment el petit comerç, el transport de passatgers i molt particularment el turisme. Dimecres passat vam aprovar l’estratègia pel turisme, de la que ja us he parlat. Aquí també podem tots afegir el nostre gra de sorra donant suport –amb les mesures de seguretat que recomanin les autoritats- al turisme local.

Ahir la Comissió va presentar les recomanacions específiques per cada estat membre en el marc del Semestre europeu. Pels que no esteu familiaritzats, el Semestre europeu serveix per  controlar que els desequilibris macroeconòmics d’un estat no tinguin efectes negatius en els altres. També ajuda a mantenir els comptes públics sanejats. Ha estat gràcies al Semestre europeu que Espanya ha pogut afrontar aquesta crisi amb un dèficit inferior al 3%. Això ha permès moltes de les mesures de suport a pimes i treballadors que haguessin estat impossibles amb un dèficit més alt. Un dels moments importants d’aquest exercici anual son les recomanacions que fa la Comissió a cada país, incloses les reformes necessàries. No ho oblidem: una reforma és una inversió de futur. Què recomana la Comissió Europea per aquest any?

Es tracta d’aconseguir quatre objectius: l’estabilitat econòmica (evitar el pitjor de la crisi), la justícia social (protegir als treballadors i a les persones més vulnerables), la sostenibilitat mediambiental (accelerar la transformació verda) i l’increment de la competitivitat (per poder accelerar la recuperació, crear ocupació, afavorir la inversió i potenciar el mercat únic). Per Espanya això vol dir tres coses: el control de la despesa pública passa a un segon terme, ara cal potenciar el sistema de salut; reforçar les polítiques socials (renda mínima, atur, formació a distància, etc.) i aportar liquiditat a les empreses, en especial a les pimes, amb mesures tan senzilles com pagar quan toca o fomentant la inversió pública, en especial en les transformacions ecològiques i digitals.

En aquest darrer punt, la Comissió vol ajudar amb un pla de reconstrucció que presentarem el 27 de maig i del que ja us en parlaré amb detall. Però una pista de per on aniran les inversions d’aquest nou pla la podeu trobar en les estratègies per protegir (i recuperar ) la biodiversitat i l’estratègia per una alimentació sostenible (de la granja a la taula) que vam presentar ahir. De tot plegat espero parlar-vos-en als propers blocs.

Leave a Reply