Navigation path

Left navigation

Additional tools

Una tragèdia europea

Les llàgrimes tampoc tenen fronteres. El passat 24 de març un Airbus A320 es va estavellar al sud de França, prop de Digne-les-Bains, causant la mort a 144 passatgers, dos pilots i quatre tripulants de cabina que anaven a bord. La major part de les víctimes són europees. El vol sortia d’un aeroport europeu, Barcelona, per anar a Düsseldorf, a Alemanya, i es va estavellar a mig camí, als Alps francesos. L’avió portava un grup de 16 adolescents alemanys que havien participat en un intercanvi amb un institut català a través del programa Comenius.

Davant d’una tragèdia com aquesta, la unitat s’imposa. Unitat en el dolor. Les senyeres de tots els edificis de la Comissió Europea, inclòs el de la Representació de la Comissió a Barcelona, han onejat a mig pal durant tres dies, en senyal de dol. Les manifestacions d’unitat expressades pels caps d’Estat i de govern espanyol, alemany i francès, mostren que el dolor per la pèrdua de éssers estimats supera les diferències que pugin haver-hi en altres àmbits. Tot Europa fa pinya per donar suport als familiars i amics de les víctimes.

És evident que cal trobar les causes de la tragèdia i depurar les responsabilitats que hi hagi, si n’hi ha, en el futur. Però ara el que toca és estar al costat de les famílies de les víctimes. Cal retre homenatge als que han marxat i cal ser al costat dels que s’han quedat. Pensar en ells, pregar per ells, manifestar la nostra solidaritat, mostrar públicament que som amb ells.

Malgrat la tragèdia, l’avió segueix essent el mitjà de transport més segur. Entre 2004 i 2013 només hi va haver 1,8 accidents amb víctimes mortals per cada 10 milions de vols. Aquestes xifres contrasten amb les que va anunciar la comissària europea de Transports, Violeta Bulc, el mateix dia de la tragèdia, referides al transport per carretera: l’any 2014 van perdre la vida en accidents de trànsit més de 25.700 persones.

Tampoc les oblidem.

Leave a Reply