Navigation path

Left navigation

Additional tools

Vint-i-cinc mil milions d’euros directes al cor de l’economia europea

Les petites i mitjanes empreses són la columna vertebral de l’economia europea. Representen el 99% del teixit empresarial de la UE i generen vuit de cada deu llocs de treball. Són, per tant, el motor indispensable per a la creació d’ocupació i la recuperació econòmica. Si elles no funcionen, Europa no va.

Malauradament, els darrers anys hem vist com moltes empreses petites i mitjanes han deixat de funcionar. Les pimes necessiten un entorn que els permeti créixer i desenvolupar-se, més encara en temps de crisi, i per créixer cal innovar i internacionalitzar, i això vol dir invertir. El finançament ha estat sempre un tema clau per a les pimes i amb la crisi s’han endurit encara més les condicions perquè aquestes empreses accedeixin al crèdit. Les dades del Banc Central Europeu (BCE) mostren que les grans empreses tenen crèdits més barats i els és més fàcil accedir-hi que a les petites empreses, i la diferència s’ha accentuat els últims anys.

Si el diagnòstic és clar -sense finançament les pimes no creixen i, per tant, no es crea l’ocupació necessària per a la recuperació econòmica- també ho és el tractament: afavorir l’accés al crèdit per a la petita i mitjana empresa. I ara la bona notícia: les pimes tindran accés a fins a 25.000 milions d’euros de finançament addicional durant les propers 7 anys gràcies a un acord que aquesta setmana han signat la Comissió Europea i el Fons Europeu d’Inversions.

L’acord s’ha signat en el marc del Programa per a la Competitivitat de les Empreses i les Pimes (COSME, en les sigles en anglès) de la Comissió Europea, que destinarà 1.300 milions d’euros del seu pressupost al finançament. El contracte signat amb el Fons Europeu d’Inversions permet que es multipliqui la xifra final de finançament disponible a través dels efectes de palanquejament d’intermediaris financers, que mobilitzaran capital i deute destinat a les pimes fins a arribar als 25.000 milions.

Aquí rau la força del projecte europeu. Amb 23 milions de pimes a la Unió Europea, els 1.300 milions del programa COSME no farien per si sols una diferència important. Però tenen un efecte multiplicador en dues direccions: en primer lloc, donem un missatge polític potent als Estats membres (que són els que han d’incentivar el finançament) perquè es focalitzin en aquest problema; i, en segon lloc, fem servir instruments financers a nivell europeu i comptem amb la garantia del Fons Europeu d’Inversions per mobilitzar el màxim de capital per cada euro invertit. Amb l’anterior programa europeu de suport a les pimes, el PIC (programa per a la Innovació i la Competitivitat), per cada euro que es va donar als intermediaris ells en van destinar 13 en préstecs a les empreses. Amb COSME, esperem que aquest efecte multiplicador sigui encara més important.

Els 25.000 milions en crèdits que es generaran gràcies a l’acord d’aquesta setmana han de començar a arribar a les empreses a partir de finals d’aquest any. Ara, el Fons Europeu d’Inversions llançarà una convocatòria perquè les institucions financeres (bancs, institucions de garantia, fons…) puguin participar-hi, i després d’un procediment exhaustiu se seleccionaran els intermediaris financers que  podran fer efectiu el nou finançament per a les pimes europees de tots els sectors.

Amb aquest acord està previst que prop de 330.000 pimes de la UE rebin préstecs amb el suport de garanties del programa COSME. L’experiència que tenim amb el programa anterior, el PIC, ens diu que el 90% de les beneficiàries seran empreses de menys de 10 treballadors i tindran accés a un import mitjà de 65.000 euros. Són diners que permetran a les pimes tirar endavant els seus projectes i seguir creant riquesa i ocupació, una inversió que apunta directa al cor de l’economia europea.

 Més informació

Programa COSME

Portal d’accés al finançament

Fons Europeu d’Inversions

 

 

Leave a Reply